Ziua Internațională a Iei, sărbătorită „Acasă la Brâncuși“

704

Pe 24 și 25 iunie, Gorjul vibrează în spiritul tradițiilor și obiceiurilor străvechi, în cel mai mare festival „RomânIA Autentică“. De Ziua Internațională a Iei, iubitorii tradițiilor populare sunt așteptați în Gorj, „Acasă la Brâncuși“, la una dintre cele mai ample manifestări dedicate iei românești, ce se va desfășura la Târgu-Jiu și la Hobița. Organizatorii festivalului „RomânIA Autentică“ sunt: Consiliul Judeţean Gorj, Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, Primăria Peştişani, Asociaţia Tradiţii de pe Valea Bistriţei – Peştişani, Autoritatea Naţională de Turism şi Primăria Târgu Jiu.

La obiceiurile de Sânziene și parada iei de pe Axa Brâncuși din Târgu-Jiu vor participa sute de copii și, cel mai probabil, vor fi prezenți mii de spectatori. “Vino cu noi la Hora Iei în Parcul Coloanei Fără Sfârșit! Apoi, te așteptăm în Hobița, satul lui Brâncuși, pentru a te bucura de spectacole cu muzică tradițională cu invitați de marcă: Gheorghe Roșoga, Petrică Mîțu Stoian, Niculina Stoican, Ion Ghițulescu, Steliana Sima, Rodica Mitran, de meșteșuguri tradiționale și bucate românești. Vino la cea mai frumoasă și colorată sărbătoare a iei românești, în Gorj, Acasă la Brâncuși!”, este îndemnul adresat de reprezentanții CJ Gorj, tuturor iubitorilor de tradiții.
Organizatorii festivalului „RomânIA Autentică“ sunt: Consiliul Judeţean Gorj, Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, Primăria Peştişani, Asociaţia Tradiţii de pe Valea Bistriţei – Peştişani, Autoritatea Naţională de Turism şi Primăria Târgu Jiu. În timp ce Primăria Peştişani şi-a propus să intre în Cartea Recordurilor cu 5.000 de femei îmbrăcate în ii tradiționale, Consiliul Judeţean Gorj şi celelalte autorităţi implicate vor folosi evenimentul de la Hobiţa pentru documentaţia necesară înscrierii iei româneşti în patrimoniul UNESCO.
Participarea la festival este gratuită, iar cetăţenii sunt invitaţi să vină îmbrăcaţi în costume populare şi, în special, în ii. Autorităţile din Peştişani se află pe ultima sută de metri cu pregătirea locaţiei unde se va desfăşura festivalul care va debuta la Târgu-Jiu, cu o paradă a iei, de Sânziene, urmată de o deplasare a participanţilor la Peştişani, Hobiţa, acolo unde vor avea loc evenimentele propriu-zise ale manifestării.

Programul festivalului „RomânIA Autentică“
Vineri, 24 iunie
Târgu Jiu
„Parada Iei de Sânziene“, orele 10.00-13.00, pe Axa Calea Eroilor Tg Jiu
Ora 11.00
• Deschidere paradă „Ziua Universală a Iei românești“ cu un moment artistic „Sânzienele“ susținut de Ansamblul de datini și obiceiuri Școala Populară de Artă Târgu Jiu – Parcul Central Târgu Jiu, „Masa Tăcerii“;
• Deplasare în formație de paradă pe Calea Eroilor până la „Coloana fără sfârșit“;
• Primire paradă cu un moment artistic „Sânzienele“ susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ în Parcul „Coloanei fără sfârșit“ din Municipiul Târgu Jiu;
• Moment de final – Hora Iei – cu toți participanții la paradă
Ora 13.00
Deplasare la Hobița, comuna Peștișani
Ora 14.00
Deschidere Festival „RomânIA Autentică“ – sat Hobița, comuna Peștișani, Gorj – parada iei Casa Muzeu „Constantin Brâncuși“ – Poiana Mare
Ora 14.15
Obicei „Sânziene“ prezentat de Ansamblul de obiceiuri și datini „Roua“ – Cloșani
Orele 15.00 – 18.00
Spectacol folcloric – Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Ansamblul Folcloric „Maria Lătărețu“
Orele 18.00 – 23.00
Spectacol folcloric – Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“; Participă: corpul de balet, soliștii ansamblului și invitații speciali Niculina Stoican, Petrică Mîțu Stoian și Gheorghe Roșoga.
Expoziție meșteșuguri populare Școala Populară de Artă Târgu Jiu și alți meșteri invitați pe toată durata evenimentului
Sâmbătă, 25 iunie
Hobița
Orele 10.00 – 22.00
Spectacole susținute de Școala Populară de Artă Târgu Jiu și ansambluri invitate din Serbia, Bulgaria, Ucraina.
Interpreți invitați în spectacol: Steliana Sima, Ion Ghițulescu, Rodica Mitran.
Expoziție meșteșuguri populare Școala Populară de Artă Târgu Jiu și alți meșteri invitați pe toată durata evenimentului.
Festivalul „RomânIA Autentică“, Hobița 2016, va fi prezentat de Măriuca Mihăilescu – TVR.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here