Ziua Eroilor, sărbătorită în Gorj!

1706

Oficialitățile județene și locale au ținut alocuțiuni, joi, și au păstrat un moment de reculegere în cinstea eroilor neamului. Manifestările, finalizate cu depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, au avut loc atât în Târgu Jiu, cât și în Bălești, Scoarța, Bengești-Ciocadia și în alte localități din județ. La manifestările din municipiu, de la Cimitirul Eroilor, a participat și deputatul PSD, Elvira Șarapatin.

Autoritățile locale și județene, cetățeni, elevi și șefi de instituții au participat atât în municipiu, cât și în numeroase localități din Gorj, la manifestările ocazionate de Înălțarea Domnului și de sărbătorirea eroilor patriei. În municipiu, evenimentul a cuprins și un ceremonial militar și unul religios, iar în localități ca: Scoarța, Bălești, Bengești-Ciocadia manifestările religioase au fost completate cu elevi de la școlile comunale, dar și prin prezența primarilor, viceprimarilor și a consilierilor locali. În toate localitățile s-au ținut alocuțiuni despre importanța acestei zile, iar veteranii au fost puși la loc de cinste. La sfârșitul tuturor evenimentelor, la monumentele eroilor s-au depus coroane de flori.

Zi cu dublă semnificație
6 iunie este ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului. Această zi este foarte bogată în simbolistică, iar credincioșii păstrează tradițiile cu sfințenie. Așa cum prevede credința ortodoxă, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, se sărbătoreşte Înălțarea Domnului. Se înroșesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paști, iar salutul de Înălțarea Domnului este „Hristos s-a înălțat! – Adevărat s-a înălțat!”.
Despre sărbătoarea Înălţării Domnului, cea mai veche menţiune se regăseşte în lucrarea „Despre sărbătoarea Paştilor”, aparţinând lui Eusebiu din Cezareea (anul 332). Aceasta era sărbătorită pe atunci odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Apoi obiceiul s-a schimbat spre sfârşitul secolului al IV-lea, începutul secolului V, când Înălţarea Domnului a fost prăznuită în a 40-a zi după Înviere.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here