Ziua Culturii Naţionale, la Târgu-Jiu – EMINESCIANA

354

P1300233Începând cu anul 2011, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a fost instituită ca zi a culturii naţionale, reconsfinţind, dacă mai era nevoie, că geniul eminescian reprezintă un spiritus loci al acestui spaţiu românesc.

Eminescu… geniu pe care l-a zămislit pământul, apele şi cerul românesc

Oare ce am mai putea adăuga la ceea ce a concluzionat Mircea Eliade noi, cei de după el? Nimic, în afară de bucuria că ne-am născut într-un popor ce l-a avut drept voievod peste spirit şi cuvânt pe Eminescu. “Ce înseamnă pentru noi toţi, poezia, literatura şi gândirea politică a lui Eminescu, o ştim, şi ar fi zadarnic s-o amintim încă o dată. Tot ce s-a creat după el, de la Nicolae Iorga şi Tudor Arghezi până la Vasile P1300211Pârvan, Nae Ionescu şi Lucian Blaga, poartă pecetea geniului sau măcar a limbii eminesciene. Rareori un neam întreg s-a regăsit într-un poet cu atâta spontaneitate şi atâta fervoare cu care neamul românesc s-a regăsit în opera lui Eminescu. Îl iubim cu toţi pe Creangă, îl admirăm pe Haşdeu, învăţăm să scriem de la Odobescu, îl respectăm pe Titu Maiorescu şi anevoie putem lăsa să treacă mult timp fără să-l recitim pe Caragiale. Dar Eminescu este, pentru fiecare din noi, altceva. El ne-a relevat alte zări şi ne-a făcut să cunoaştem altfel de lacrimi.

El şi numai el, ne-a ajutat să înţelegem bătaia inimii. El ne-a luminat înţelesul şi bucuria nenorocului de a fi român. Pentru noi, Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru şi cel mai strălucit geniu pe care l-a zămislit pământul, apele şi cerul românesc. El este, într-un anumit fel, întruparea însăşi a acestui cer şi a acestui pământ, cu toate frumuseţile, durerile şi nădejdile crescute din ele”, scria Mircea Eliade la Paris, în septembrie 1949.

Prin urmare, orice cuvânt sau gest al nostru ce caută exprimare în şi despre Eminescu şi creaţia lui nu poate însemna decât o pozitivare a trăirii româneşti, iar cei ce văd altfel, este doar problema lor, cea de înstrăinare în proprie fiinţă.

Ziua Culturii Naţionale, la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”

Alături de celelalte momente întâmplate în acest context al lui 15 IANUARIE, în toată ţara şi implicit şi în Gorj, alaltăieri, în sala de spectacole a teatrului târgujian, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană, Teatrul „Elvira Godeanu”, Liceul de Arte „Ctin. Brăiloiu”, Palatul Copiilor şi Filiala Gorj a USR a organizat sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale. Manifestarea dedicată lui Mihai Eminescu şi creaţiei sale a debutat cu magnifică interpretare înregistrată a Scrisorii a II-a, vocea lui Mircea Albulescu făcând auditoriu să se încarce de fiorul liric eminescian. Alocuţiunea de deschidere a Eminescianei – 2011 a fost realizată de Ion Cepoi, director al CJCPCT Gorj, care a remarcat în actul definirii datei de naştere a lui Eminescu – zi a culturii naţionale – ca un moment de conştientizare a existenţei şi valorii culturii româneşti, cultură în care se regăsesc şi personalităţi ce-şi au origine, într-un fel sau altul, în Gorj. Prelegerea expusă de criticul Gheorghe Grigurcu, intitulată „Eminescu ieri şi azi”, a readus în discuţie, privirile strâmbe şi comentariile sterpe, făcute de unii şi alţii, la adresa omului, poetului si creaţiei sale. Scurtul dar emoţionantul recital de poezie prezentat de actorii Mădălina Ciobănuc, Irina Naum, Ion Alexandrescu si George Drăghescu, recitarea plină de trăire a lui Pompiliu Ciolacu, împreună cu inspiratoarele rezonanţe ale chitarei lui Pompiliu Grigore Ciolacu au dăruit publicului prezent – elevi, dascăli şi oameni de cultură, în Sala de spectacole a Teatrului Elvira Godeanu, clipe de reală încântare şi încărcare spirituală. În acelaşi cadru, au fost premiaţi şi laureaţii concursului de eseuri “Eminescu în conştiinţa tinerilor secolului XXI”, organizat de Biblioteca Judeţeană ”Christian Tell”, diplomele şi premiile fiind oferite de Olimpia Bratu, directorul acestei instituţii. Locul întâi a fost obţinut de eleva Andreea Maria Cătuţoiu de la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, admirabile fiind, însă eseurile realizate şi de ceilalţi elevi participanţi de la CN „Tudor Vladimirescu, CN „Ecaterina Teodoroiu” şi CE „Virgil Madgearu”.

„Eminesciana” din acest an, sub semnul Zilei culturii naţionale, s-a încheiat cu un excelent recital de romanţe interpretate de Mirela Răgălie şi Anca Goşa, eleve la Liceul de Muzică şi Artă “Constantin Brăiloiu” Tg-Jiu şi pro. Olimpia Bălăşoiu, acompaniate fiind de prof. Costel Argint, la pian şi prof. Ilie Cetean, la vioară. Scenografia evenimentului a cuprins pe o expunere de zeci de metri de hârtie a poemului Luceafărul, iar participanţii au primit ultimul număr al Revistei „Portal Măiastra”, editată de CJCPCT şi Societatea de Ştiinţe Filologice – Filiala Gorj, ediţie, de asemenea, aflată sub semnul marelui nostru poet Mihai Eminescu.

Viorel Surdoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here