Zilele Culturii Populare în Gorj continuă

334

Ieri, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, a avut loc vernisajul expoziţiei „Odinioară, pe Valea Gilortului”, lansarea monografiei localităţii Glogova şi festivitatea de acordare a premiului „Alexandru Doru Şerban”. Manifestările culturale organizate în cadrul Zilelor Culturii Populare în Gorj vor continua astăzi şi mâine, la Tismana, unde se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului Cântecului, Jocului şi Portului Popular Gorjenesc.

Zilele Culturii Populare în Gorj au debutat luni, 12 august, odată cu deschiderea Târgului Meşterilor Populari din România. Manifestările dedicate acestui eveniment au continuat ieri, la sediul CJCPCT Gorj, unde a avut loc vernisajul unei expoziţii de artă populară, lansarea unei monografii şi festivitatea de acordare a premiului „Alexandru Doru Şerban”. Expoziţia „Odinioară, pe Valea Gilortului” cuprinde obiecte de artă populară, fotografii şi documente înregistrate în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Taberei de cercetare etnofolclorică „Constantin Brăiloiu”. „În fiecare vară, de 8 ani de zile, în perioada 1-10 iulie, organizăm o tabără de cercetare etnofolclorică, „Constantin Brăiloiu” i-am spus noi, în care încercăm să radiografiem tot ceea ce este tradiţie culturală încă viabilă, încă practicabilă la nivelul judeţului. Anul acesta membrii taberei au fost pe Valea Gilortului, de la Albeni până spre Turburea, Vladimir. Acest prim modul se apropie de finalizare; suntem undeva la nivel de aproximativ 50 de localităţi de reşedinţă şi localităţi componente. Sperăm ca într-un an, maxim 2 ani de zile, să reuşim să facem tot judeţul Gorj, moment în care se va face o evaluare finală a taberei, vom vedea ce mai există, ce se mai practică şi după aceasta cei care vor veni după noi să încerce să intre într-o cercetare de profunzime, evident făcută tot la nivel profesionist”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. Tot ieri, la sediul CJCPCT Gorj, a fost lansată monografia „Glogova”, de Ilie Paraschiv. „Un al doilea proiect al CJCPCT Gorj este acela de a convinge, de a veni în ajutorul celor care, prin truda a zeci de ani, încearcă şi reuşesc să scrie monografiile localităţilor lor, cărţile de istorie şi cărţile de suflet pe care trebuie să le aibă fiecare român. Astăzi (n.r. marţi, 13 august) avem bucuria să lansăm monografia localităţii Glogova, o localitate absolut superbă. Alături de mine se află autorul acestei monografii, domnul Ilie Paraschiv. Credeţi-mă că este o monografie deosebită. Ceea ce a reuşit să facă domnia sa, dincolo de activitate zilnică, normală, dincolo de cariera domniei sale, ceea ce a reuşit să facă întorcându-se spre documente, întorcându-se spre obiceiurile şi tradiţiile zonei, spre istoria şi spre prezentul acestei localităţi, este un lucru cu totul şi cu totul deosebit”, a precizat Ion Cepoi.

Premiul „Alexandru Doru Şerban”, acordat profesorului Ilie Paraschiv
În programul manifestărilor organizate în cadrul Zilelor Culturii Populare în Gorj a fost inclusă şi festivitatea de acordare a unui premiu special, instituit în urmă cu doi ani de zile în memoria lui Alexandru Doru Şerban, premiu care în fiecare an este acordat unei personalităţi care are contribuţii deosebite în conservarea memoriei culturale a locului în care trăieşte. Anul acesta, premiul „Alexandru Doru Şerban” a fost acordat autorului monografiei „Glogova”, Ilie Paraschiv, pentru contribuţii deosebite la conservarea memoriei culturale a localităţii respective.

Începe Festivalului Cântecului, Jocului şi Portului Popular Gorjenesc
În perioada 14-15 august, la Tismana, se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului Cântecului, Jocului şi Portului Popular Gorjenesc „Tismana 2013”. Astăzi, începând cu ora 15:00, va avea loc preselecţia soliştilor vocali şi instrumentişti. În aceeaşi zi, începând cu ora 20:00, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” va susţine un spectacol extraordinar, spectacol la care îşi va da concursul şi Polina Manoilă. Spectacolul se va desfăşura pe o scenă în aer liber, în centrul civic al oraşului Tismana. Festivalul va continua mâine, în Dumbrava Tismana.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here