Zeci de șefi din CEO își vor pierde funcțiile!

2282

Complexul Energetic Oltenia (CEO) se confruntă cu o restructurare majoră, în conformitate cu prevederile Legii 296/2023, cunoscută sub numele de ,,Legea trenuleț”. Această lege introduce noi reglementări pentru agenții economici, inclusiv CEO, care vor afecta structura organizațională și sistemul de salarizare.

Conform noilor reglementări, se impune un normativ de personal care va duce la desființarea birourilor cu mai puțin de 10 persoane și la reorganizarea departamentelor și serviciilor astfel încât să nu aibă mai puțin de 10 angajați, iar direcțiile să nu aibă mai puțin de 20 de salariați. Această ordonanță trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar aplicarea ei a fost amânată până la 1 iulie a.c..
În contextul acestei reorganizări, se estimează că zeci de actuali șefi își vor pierde funcțiile, iar CEO trebuie să se reorganizeze pentru a respecta acest normativ de personal. Cu aproximativ 80-90 de birouri, CEO va trebui să ajusteze departamentele și serviciile sale pentru a se conforma cerințelor legale, susțin surse din companie. O nouă schemă organizațională fusese deja pregătită, încă de la finele anului trecut și unii dintre șefi primiseră deja actele adiționale la contractele individuale de muncă pentru noile posture, numai că prorogarea unor termene din actul normativ a făcut ca aceștia să-și păstreze funcțiile încă șase luni. În plus, există un Plan de restructurare pentru Sucursala Minieră, care prevede că, începând cu 1 ianuarie 2026, va fi creată așa zisa Filială pe lignit, care va include toate activitățile de minerit și termocentralele. Inițial, se preconiza că Sucursala Minieră se va transforma în direcție de la 1 iunie. Totuși, este posibil ca aceasta să rămână în forma actuală și să se înființeze o sucursală energetică separată, care să includă cele trei termocentrale, având în vedere scăderea numărului de personal și a producției de energie, potrivit surselor citate.

Ce se întâmplă cu cei 1800 de salariați pe perioadă determinate
Complexul Energetic Oltenia (CEO) se află într-o situație delicată în ceea ce privește forța de muncă, având în vedere că numărul actual de 1800 de salariați angajați pe perioadă determinată este de fapt mai mare. Acest lucru se datorează includerii unor foști salariați pensionați care au fost reangajați. Se preconizează că, începând cu vara acestui an, contractele de muncă ale acestor angajați vor fi prelungite, însă nu vor fi transformate în contracte pe perioadă nedeterminată. Excepție de la această regulă ar putea face angajații care ocupă poziții cheie în cadrul companiei, cum ar fi electricienii de excavator, excavatoriștii, tablotarii și electricienii PRAM, conform acelorași surse. Acești specialiști sunt esențiali pentru funcționarea eficientă a CEO și, prin urmare, ar putea beneficia de o mai mare stabilitate în cadrul companiei. Totuși, în general, numărul de personal al CEO este în scădere, conform planului de restructurare care stipulează că trebuie să se reducă forța de muncă. Singura speranță pentru angajații CEO ar fi ca Comisia Europeană să acorde o prelungire a termenelor de închidere a capacităților miniere și energetice. În absența unei astfel de decizii, perspectivele angajaților rămân nesigure.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here