Zece străini învaţă să danseze gorjeneşte

393

foto curs dans 002Au venit în Gorj pentru a învăţa dansurile tradiţionale ale zonei. Este vorba despre un grup format din 10 străini, din patru ţări, care, timp de o săptămână, stau în judeţul nostru şi învaţă, alături de un maestru coregraf, cum se dansează gorjeneşte.

Cei 10 străini vin din Olanda, Belgia, Elveţia şi Germania şi mulţi dintre ei se află pentru prima dată în judeţul nostru. Toţi sunt îndrăgostiţi de dansurile populare şi au fost în mai multe zone ale ţării pentru a învăţa despre tradiţii. Este vorba despre un parteneriat între Fundaţia Culturală „Doina” din Olanda şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. „Am mai fost aici în judeţul dumneavoastră cu un grup de acest gen. Am fost în 2005 cu un grup de 25 de persoane şi apoi în 2007 cu 50 de persoane. Facem cursuri de dans şi facem activităţi prin sate, ne întâlnim cu grupuri săteşti autentice, foto curs dans 005învăţăm despre dansuri, muzică, costume. Eu conduc fundaţia culturală «Doina», din Rotterdam, Olanda, înfiinţată în 1983. Printre activităţile noastre sunt şi excursiile acestea de cunoaştere a folclorului românesc”, a povestit Silviu Ciuciumiş, preşedintele Fundaţiei „Doina”. Grupul de cursanţi a învăţat deja foarte multe dansuri şi a vizitat mai multe localităţi gorjene. „Ei vin aici să înveţe jocurile populare româneşti, în speţă dansurile olteneşti. Sunt foarte curioşi, ambiţioşi, trag ei de noi, noi le-am mai da pauză, dar ei nu vor, vor să joace în continuare. Cred că am făcut până acum vreo 15 jocuri populare din Gorj şi din Oltenia. Ei stau până vineri, inclusiv. Cursurile au început duminică dimineaţa. În fiecare zi îi duc în judeţ în diferite localităţi unde sunt ansambluri folclorice, ansamblurile din localităţile respective dau un spectacol după care se face o horă comună în care se prind şi ei cu dansatorii respectivi”, a spus şi Iulian Malea, coregraf în cadrul foto curs dans 006CJCPC Gorj.

„Gorjul e o regiune interesantă”

Cursanţii sunt, în parte, oameni iubitori de folclor şi dans, dornici să afle despre tradiţiile altor ţări. Câţiva dintre ei, însă, sunt profesionişti care vor să aprofundeze cunoştinţele pe care le au. „Am efectuat până acum 83 de excursii de felul acesta, indiferent în ce regiune a ţării. Aici suntem deja a treia oară. Mă duc peste tot pe unde mai există folclor însă Gorjul, într-adevăr este o regiune interesantă din punct de vedere a etnografiei şi folclorului, păstrându-se încă foarte multe din valorile acestea. Oamenii sunt interesaţi. În majoritatea lor e un hobby, îi interesează puţin muzica, foto curs dans 014le place să danseze. Dar printre ei sunt şi instructori, profesori de dans care vin să înveţe mai aprofundat pentru ca apoi să poată preda”, a mai spus preşedintele „Doina”.

„Dansurile româneşti sunt mai deschise şi mai vesele”

Cursanţii sunt foarte entuziaşti şi nu s-ar mai opri din dans. România nu este singura ţară în care au mers să înveţe dansurile tradiţionale dar spun că aici, mai ales în Gorj, le place foarte mult. „Am învăţat dansuri de 40 de ani dar nu numai dansuri româneşti. Am învăţat şi din altă ţară. Dacă e să comparăm cu dansurile de la noi, dansurile româneşti sunt mai deschise, mai vesele şi mai bune. Aveţi cercul, hora, la noi e mai mult pentru perechi, e destul de greu”, a spus una dintre cursante. Aceasta vorbeşte destul de bine româneşte ca urmare a mai multor vizite făcute în România. „Ştiu puţin româneşte. Am învăţat prin contact cu oamenii, cu folclorul, de la oameni care trăiesc în Elveţia. Am mai fost în România, la Bucureşti, în Moldova, Maramureş, Sibiu, acum la Târgu-Jiu. Am o carte cumpărată cu 40 de ani în urmă, cu Brâncuşi. Este alb-negru dar aici pot vedea pe viu”, a mai spus cursanta, bucuroasă de faptul că vizitează şi judeţul nostru.

Colaborare de mai mulţi ani

CJCPCT Gorj colaborează cu fundaţia olandeză de mai mulţi ani. „E un grup mai mic, de data asta, din Olanda, Belgia, Elveţia şi Germania care au venit prin fundaţia „Doina”. Am început colaborarea cu această fundaţie în 2005, când au mai venit cu un grup, şi apoi în 2007. Anul acesta au venit 10 Îmi place să cred că va ieşi un curs foarte bun, reuşit, datorită lor, pentru că se implică”, a mai spus coregraful Iulian Malea. Duminică aceştia au fost la Băleşti, la Ansamblul “Brâuleţul”, luni la Crasna la Ansamblul „Ciobănaşu”, marţi au rămas în Târgu-Jiu la formaţiile artistice ale Şcolii Populare de Artă, miercuri sunt la Bâlta la Ansamblul „Maria Apostol”, joi la Târgu-Cărbuneşti la Ansamblul „Gilortul” iar vineri urmează să tragă concluziile.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here