Zahărul şi efectele sale nocive

521

zaharSe ştie faptul că nu dulciurile (glucidele) ne îngraşă în principiu, ci alimentele cu care le combinăm. Vei afla tot ce nu ştiai până acum despre zahăr. Mai exact de ce zaharurile îţi pun stăpânire pe creieraş şi nu pot să mai laşi din mână punga cu bombonele.

Dacă ţi-aş spune că trebuie să stai departe de zahăr, ai face-o? Eh, nu o lua în tragic că de acum în colo nu mai ai voie să mănânci deloc zaharuri. Nu, nu despre asta este vorba, ci mai degrabă cum să procedezi, să eviţi să consumi tot felul de produse pe care le “culegi” de pe rafturile supermarket-ului fără să ştii că, de fapt acestea conţin mult zahar, devenind dependent de ele.
Ştiai că acel produs alimentar care are printre primele ingrediente de pe etichetă zahăr, are un conţinut ridicat de zaharuri? Şi atunci ce-i de făcut? Nimic mai simplu! Nu mai faci cumpărăturile doar ca să faci justificarea dacă te întreabă cineva unde ai fost. Nu mai fugi după alimente, le cauţi numai pe acelea sănătoase şi de acum încolo te vei uita atent la etichetele acestora. Esenţialul este să cumperi alimente cu un conţinut scăzut de zahăr, doar nu vrei să mănânci linguri cu zahăr, nu?
Gusturile cu îndulcitori artificiale
Or fi ele bune, satisfac papilele gustative, dar după ce le înfuleci îţi vei mai dori o porţie. Cu toate că zahărul este “materia” primă pentru creier, alegerea unei gustări bogate în zahăr nu este cea mai strălucită idee. Poate un iaurt, o prăjitură dietetică sau un baton cu cereale să ţi se pară alegerile corecte, însă nu sunt.
Oh, nu! Iar zahăr!
După lungi perioade în care ai rezistat cu stoicism tuturor tentaţiilor, fie ele produse fast-food, dulciuri ori răcoritoare, te trăsneşte la un moment dat o poftă, din aceea nebună de a mânca ceva interzis, de a mânca nişte bomboane sau orice altceva care arată bine… pe dinafară. Dar, oare aceste bomboane nu au ele zahăr?
Lasă deoparte bomboanele, prăjiturile şi alte dulciuri apetisante şi serveşte câteva cubuleţe de ciocolată neagră. Nu sunt o mare consumatoare de ciocolată neagră, însă mănânc din când în când. Mie îmi place domnule ciocolata albă, însă de fiecare dată când văd câte o tabletă cu ciocolată albă, reuşesc în câteva minute să o termin.
În plus, ca să-ţi stârnesc apetitul îţi voi spune că ciocolata neagră este sănătoasă, are puţine zaharuri şi graţie antioxidanţilor previne boli cardiovasculare. Astfel un baton cu ciocolată neagră are numai 17 grame de ciocolată neagră.
Mic dejun sănătos?
Ştii cum se spune masa de dimineaţă este cea mai importantă. Într-adevăr aşa şi este, însă ce anume înseamnă un mic dejun sănătos. Să însemne oare să înfuleci un iaurt cu arome? Nu în niciun caz multe iaurturi cu arome au multe zaharuri, iar produsele create pentru a fi dietetice nu excelează nici la capitolul nutriţie. Consumă în schimb iaurt integral, înlocuieşti sucul de portocale din comerţ cu apă sau ceai.
Hai, nu te speria, că nu este greu!
Dimineaţa la micul dejun îţi doreşti să serveşti ceva…ce nu ai gustat şi ieri, bine asta este ideea pe care ţi-o pui în minte, dar o şi pui în practică? Eh, mai degrabă consumi ce se găseşte, ce ai reuşit să culegi de pe rafturile supermarket-ului, adică nişte cereale, suc de portocale şi batoane cu cereale. Dar, ştiai că acestea au un conţinut ridicat de zaharuri? Trebuie să te asiguri mereu că micul dejun este sărac în zaharuri şi bogat în fibre şi proteine, pentru a-ţi potoli foamea până la prânz. Aşa că, o variantă sănătoasă o constituie fulgii de ovăz şi ouăle (nu mai mult de 2 pe zi).
Produse sănătoase şi sărace în zaharuri
Ca să-ţi potoleşti foamea dintre mese, soluţia nu o constituie să iei ceva la întâmplare din frigider. Păi unde mai ajungem dacă procedăm aşa!? Este adevărat că fructele şi legumele pot fi nişte gustări pe cinste. Au vitamine şi minerale (cum nu se putea mai bine). Însă, nu există niciun aliment care să nu aibă calorii, calorii care la fructe nu sunt chiar atât de multe, dar există.
Şi asta din cauza conţinutului de zahăr. Zahăr care la unele fructe este în concentraţie mare. Şi ce sa fac acum, să mă feresc şi de fructe? Nu, nu trebuie să te fereşti de fructe. Doar să fii atent la ce fructe consumi, mai ales dacă ai probleme cu glicemia. Ştiai că un grapefruit are 7 grame de zahăr, în timp ce o cană cu struguri are 23 de grame de zahăr.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here