Workshop la Padeş şi Runcu pentru conservarea ariilor naturale protejate

952

În zilele de 21 şi 22 mai, începând cu ora 11.00, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, în calitate de beneficiar coordonator, împreună cu Administraţia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest, beneficiar asociat, organizează cea de-a şaptea ediţie a evenimentelor “Ziua Biodiversităţii”, “Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale” şi workshop-ul “Natura&Biodiversitatea în arii naturale protejate”, în cadrul proiectului “Managementul Conservativ al Habitatelor 4070* şi 9260 în ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest”. Acesta este un proiect finanţat de Comisia Europeană, în cadrul programului Life+ Natura & Biodiversitate, și de Guvernul României prin intermediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor .

Evenimentul de la nivelul judeţului nostru se va desfăşura la Centrul de Informare Speologică al Peşterii Cloşani – Padeş şi Căsuţa din Pădure din localitatea Runcu. Activităţile se vor derula în amfiteatrul amenajat în aer liber şi vor consta în expoziţii de desene, expoziţii cu meşteşuguri locale, spectacole dedicate naturii – natura în poezia românească, în cântecul popular românesc şi dansuri populare specifice zonei.
“Specialiştii invitaţi din toată ţara, în special cei care implementează programe Life, vor prezenta în cadrul unui workshop propriul proiect rezultatele implementării acestora. De asemenea, împreună cu aceştia vom avea o deplasare în teren în zona de implementare a proiectului Life+11NAT/RO/825, respectiv în zona de refacere habitat 9260 Castea sativa unde am plantat deja 12 hectare din cele 25 de hectare propuse, în zona de tratamente biologice la habitatul 9260 – Castanea sativa în zona Tismana, vizitarea punctelor de informare/conştientizare şi a celor 6 puncte de campare, realizate în cadrul proiectului. În cadrul acţiunilor din perioada 21-22 mai, se va efectua o vizită şi la pepiniera intermediară cu puieţi de jneapăn din zona Peştişani-Geamănu, puieţi produşi pentru reabilitarea habitatului prioritar 4070* Pinus Mugo, zona amplasată în Muntele Oslea. Va avea loc, de asemenea, o paradă a portului popular românesc. La final, va urma o festivitate de premiere a elevilor prezenţi, pe secţiuni, în care vor primi diplome, pacheţele cu dulciuri şi obiecte artizanale specifice zonei”, a declarat Elisabeta Juveloiu, managerul de proiect.
Evenimentul are drept scop prezentarea obiectivelor şi a rezultatelor, stadiul actual al activităţilor derulate, în special în ceea ce priveşte reabilitarea habitatului de castan. Workshop-ul este dedicat autorităţilor publice centrale, regionale şi judeţene de mediu, administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate, administratorilor fondurilor cinegetice, specialiştilor în silvicultură şi biodiversitate, operatorilor economici cu activitate pe amplasamente în interiorul ariei naturale protejate Nordul Gorjului de Vest.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here