Vot pentru strategia energetică. PSD: Nicio guvernare nu va mai putea susține că România nu va mai produce energie pe bază de cărbune

1104

Senatul a adoptat, marți, un proiect de lege prin care Parlamentul va avea puterea de a adopta Strategia energetică a României şi Planul Naţional Integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice pentru perioada 2021-2030, după ce Guvernul le va aproba. Propunerea legislativă a fost inițiată de parlamentarii PSD de Gorj, Florin Cârciumaru, Scarlat Iriza și Mihai Weber, cu sprijinul fostului secretar de stat în Energie, Andrei Maioreanu.
„Din momentul în care acest important act normativ va deveni lege, nicio guvernare nu va mai putea susține că România nu va mai produce energie pe bază de cărbune, așa cum în mod simplist a afirmat premierul Ludovic Orban. Strategia Energetică a României trebuie să prevadă menținerea unui mix energetic în care necesitățile și obligațiile internaționale ale României să se armonizeze cu scenariul optim de dezvoltare a sistemului energetic național, acela în care energia produsă din cărbune să aibă, în perspectiva anului 2050, o pondere de peste 20%”, susține deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber.

Investiții strategice
Până în momentul de față, țara noastră nu a avut oficial o strategie energetică. Strategia Energetică a României a fost realizată inițial pentru orizontul de timp 2007-2020. „Prin Strategia Energetică a României sunt considerate investiții strategice de interes național următoarele obiective: finalizarea Grupurilor 3 și 4 de la CNE Cernavodă; realizarea Hidrocentralei cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești; realizarea Grupului de 600 MW de la Rovinari și realizarea Complexului Hidrotehnic Turnu Măgurele-Nicopole”, a punctat senatorul PSD de Gorj, Florin Cârciumaru. Propunerea legislativă a trecut de votul Senatului, urmând să fie supusă și votului în Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here