Vor două zile de vot pentru alegerile locale

1151

Alianța USR PLUS susține organizarea alegerilor locale din toamnă pe parcursul a două zile, pentru „a avea un proces electoral corect și accesibil tuturor cetățenilor în condiții de siguranță sanitară”.
Parlamentarii USR vor depune, la proiectul de lege al Guvernului privind alegerile locale, care va intra în dezbaterea comisiilor din Parlament, o serie de amendamente, dintre care cel mai important vizează desfășurarea votului pe mai multe zile.
Alianța USR PLUS transmite că această măsură este recomandată și de către experții în materie de alegeri, deoarece, dacă se menține o singură zi pentru alegerile locale, în condițiile în care accesul în secțiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanțare, mulți dintre cetățeni nu vor apuca să voteze.
„Desfășurarea votului pe mai multe zile va ajuta enorm la facilitarea votului. Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidențiale, iar evaluările arată că a funcționat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de români să își poată exercita dreptul de a vota, în siguranță. De asemenea, noile autorități alese ale administrației publice locale au nevoie de cât mai multe voturi pentru legitimitate, mai ales că alegerea primarilor și a președinților de consilii județene se face într-un singur tur”, anunță USR.
Alianța USR PLUS consideră că este necesară, de asemenea, clarificarea prevederilor privind creșterea numărului de secții de votare, prin amenajarea în structuri ușoare de tip container, cu respectarea condițiilor de siguranță, dar și extinderea procesului de votare cu urna mobilă pentru cetățeni aflați în izolare sau carantină, aceștia neputându-se deplasa la secții ca să voteze.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here