Vlăduţescu din Bîlteni a murit cu teama casei cu capelă

1116

În urmă cu cinci ani, inginerul Iosif Vlăduţescu, vărul actorului Ionel Stoica de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, povestea că nu vrea să-şi finalizeze vila în care locuia, deoarece ar fi auzit într-un vis glasul unei femei care îi prevestea un lucru îngrozitor, legat de casa în cauză. Vocea femeii i-ar fi transmis, spunea Vlăduţescu, că va muri în momentul în care îşi va finaliza locuinţa, ridicată pe forţe proprii şi pe model rusesc. În ultimii ani, inginerul a mai uitat de povestea în cauză astfel că a continuat construcţia chiar şi parţial la exterior, reuşind după 35 de ani să o finalizeze aproape în întregime, casa cu zece camere, două bucătării şi două băi fiind acum însă goală.

Vlăduţescu s-a stins însă din viaţă la 67 de ani, şi asta luna trecută, lăsând în urmă locuinţa pe care o începuse, în localitatea sa de baştină, la doar 32 de ani. Familia proprietarului, stabilit în Bucureşti, i-a amplasat acestuia pe clădire un banner, anunţând astfel că cel care a locuit în vila de inspiraţie rusească a fost “profund credincios în Dumnezeu”, dar şi un “diplomat inginer, erudit, iubitor de ştiinţă, artă, arhitectură, istorie şi geografie”. Familia l-a văzut drept un vizonar, dar acest lucru nu l-a scăpat de ceea ce acestuia i-a fost frică, adică de moarte, decedând chiar şi cu locuinţa din Peşteana Jiu, neterminată.
DSC_0249Vecinii decedatului susţin că proprietarul, pasionat de arhitectură, ar fi spus la toată lumea că ar fi visat că moare dacă îşi termină casa, de inspiraţie rusească, motiv pentru care a lăsat porţiuni nefinalizate. “Trebuie să i se facă parastas de şase săptămâni în curând. Păcat că a murit, a fost un om bun care a vrut o casă ca şi cele pe care le-ar fi admirat el în Rusia”, a spus una dintre vecinele lui Vlăduţescu care povesteşte că acesta a pus piatra de temelie a vilei în 1980. Şapte ani mai târziu a avut visul îngrozitor care i-a mai tăiat din elanul ridicării locuinţei proiectate chiar de el. Atunci a şi stabilit să ridice la etajul casei şi o capelă, poate aşa va fi ocolit de sumbra prevestire, citind totodată cu ardoare Biblia.
Modificarea construcţiei originale nu i-a schimbat soarta, omul decedând până să apuce să-şi termine casa, pe care o privea uneori cu frică.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here