Vine campania de toamnă

663
Aşa cum spunea Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, fermierii ar putea beneficia pentru campania agricolă de toamnă de un ajutor de un leu/litrul de motorină. Cantitatea stabilită este de 39 litri/hectar şi un avans de 70 la sută din nivelul plăţilor pe suprafaţă cuvenite pentru 2009. Fermierii mai pot beneficia la cerere şi de 30 la sută din volumul creditelor de producţie şi de noile reglementări aprobate privind instituirea sistemului temporar de sprijinire a derulării afacerilor cu comerţul cu seminţe de consum.

De asemenea, un fapt îmbucurător este deschiderea unor linii de creditare a proiectelor ce au fost depuse pentru Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi au fost declarate eligibile, dar nu au fost selectate. Creditele ar urma să se acorde din fonduri puse la dispoziţie de MAPDR. În acest scop a fost semnat un ordin prin care cei care au depus proiecte pe PNDR, dar nu au fost selectate din diverse motive, vor putea să-şi pună în practică proiectul prin credite acordate din fondurile puse la dispoziţie de MAPDR. La nivel naţional sunt într-o asemenea situaţie 923 de proiecte. Valoarea acestora se ridică la 298 de milioane de euro.
Mulţi dintre beneficiarii acestor proiecte neselectate au proiecte depuse pentru achiziţii de utilaje agricole, care nu au mari şanse de a obţine finanţare nici în sesiunile anului 2009 din diverse motive. Deţinătorii acestor proiecte vor putea accesa fonduri prin SAPARD-ul românesc cu dobândă de maximum 5 la sută. Banii sunt prevăzuţi în bugetul ministerului, susţine Ilie Sârbu. Ordinul prevede acordarea de credite cu dobândă subvenţionată atât pentru prima populare a fermelor de animale, cât şi pentru cei care au deja ferme în exploatare şi doresc să se dezvolte prin achiziţionarea de animale cu valoare genetică ridicată. Creditul va fi acordat numai pentru investiţiile prevăzute în proiectul declarat eligibil, dar neselectat pentru finanţare de către APDRP.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here