Viitoarele mame vor primi un ghid al vaccinării

611

Pe fondul unei încrederi din ce în ce mai scăzute a românilor în campaniile de imunizare, autorităţile din Sănătate şi parlamentari au semnat o rezoluţie prin care se cere elaborarea unui ghid al vaccinării, care să fie distribuit tuturor viitoarelor mame, dar și prezentarea cât mai rapidă a proiectului legii vaccinării și susținerea activității Institutului Cantacuzino. Viitoarele mame vor primi de la medicul de familie un ghid al vaccinării.

Rezoluţia semnată recent de autorităţile din Sănătate prevede că informarea și educarea părinților în ceea ce privește modul de acțiune și efectele vaccinurilor sunt obligații ale Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, direcțiilor de sănătate județene, medicilor și specialiștilor. Se solicită Ministerului Sănătății să editeze un manual sau un ghid al vaccinării, materialul fiind distribuit medicilor de familie care vor fi obligați să îl înmâneze viitoarelor mame. De asemenea, rezoluția prevede elaborarea unui raport anual al vaccinării, cuprinzând informațiile relevante referitoare la situația în domeniu în România și la nivel mondial, dar și realizarea de campanii anuale naționale de informare în legătură cu vaccinarea, consecințele și efectele acesteia, derulate în maternități și spitale de copii. Totodată, se solicită Ministerului Sănătății prezentarea cât mai rapidă a proiectului legii vaccinării și stabilirea unui plan exhaustiv de dezbatere publică. Se dorește, de asemenea, susținerea și dezvoltarea activității Institutului Cantacuzino, instituție de importanță strategică națională.
Rezoluția a fost semnată atât de ministrul Nicolae Bănicioiu, cât şi de către președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, șeful Departamentului Politici și Strategii din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu, directorul adjunct UNICEF, Eduard Petrescu, șeful biroului OMS pentru România, Victor Olsavszky, secretarul de stat Gigel Paraschiv din cadrul Ministerului Educației, precum și de senatorii Ecaterina Andronescu, Florian Popa și Florian Bodog.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here