VIDEO: Morega, unicul Comandor al Ordinului Militar din România din regiunea Olteniei

2296

Eveniment unic, la finalul săptămânii trecute, în județul Gorj, dar și în Oltenia! Fostul prefect și ex-deputat, președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice, Dan Ilie Morega, a fost distins cu titlul de Membru de Onoare în Grad de Comandor al Ordinului Militar din România, ca expresie a recunoașterii contribuției sale la emanciparea Națiunii. La eveniment au participat peste 80 de persoane, primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, șefi de servicii deconcentrate, de instituții publice și a unor firme private din Gorj.

Vineri, 22 noiembrie 2019, la orele 11.00, în Sala Maură a Prefecturii a avut loc ceremonia acordării diplomei de demnitate de Membru de Onoare, însoțită de toate privilegiile gradului de Comandor ca expresie a recunoașterii contribuției domnului Prof. Univ. Dr. Membru al Academiei de Cadre din Kiev, Dan Ilie Morega, la emanciparea Națiunii. Evenimentul a avut loc în prezența președintelui Ordinului Militar de România, col.(r) Adrian Constantin, totodată membru al EUROMIL, a Prefectului de Gorj și a vicepreședintelui Consiliului Județean Gorj. Primul care a ținut discursul a fost prefectul, Cristinel Rujan, care a subliniat că evenimentul este găzduit de Prefectură, și nu organizat de instituție, acesta subliniind însă solemnitatea manifestării și importanța ei academică.
Apoi le-a vorbit celor din sală și președintele Ordinului Militar de România, care a explicat importanța acestui organism, dar și criteriile rigide de selecție pentru stabilirea membrilor acestui Ordin.
Morega a fost considerat însă un candidat excelent pentru această distincție, deoarece este văzut drept un luptător permanent pentru valorile Statului Român, pentru protejarea identității naționale şi pentru evidențierea românismului și culturii tradiționale. Acesta îndeplinește criteriul de bază, cel al gradului universitar deținut, acesta fiind academician, dar și cel de vârstă, precum și activitate profesională.
Morega este însă singurul academician din Oltenia care a primit până acum această distincție. Morega este membru activ al Academiei Internaționale de Cadre de la Kiev, prorector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova şi conduce Institutul de Analize și Investigații Publice și Politice.

Titlul de membru activ (academician) al Academiei Internaționale de Cadre, obținut la Kiev, în 2003, de prof. univ. dr. Dan Ilie Morega i-a fost conferit pentru recunoașterea valorii reale a activității sale complexe.
Morega este și fondator și președinte al Fundației Tudor Vladimirescu al cărei scop este promovarea în rândurile tinerilor a contribuției eroilor în lupta împotriva celor care au asuprit țara, precum și întărirea spiritului patriotic, întreținerea și popularizarea monumentelor istorice și de cultură, rămase într-o stare precară.
O contribuție directă a profesorului privește ajutorul pecuniar oferit tuturor mănăstirilor și majorității bisericilor din Gorj, pentru întreținere și dezvoltare. În localitatea familiei părintești, unde a copilărit, Dan Morega a învățat și a înțeles problemele satului românesc tradițional, iar la Padeș, în vecinătatea Câmpiei Soarelui și a Monumentului „Tudor Vladimirescu”, a ridicat, prin contribuție personală și cu sprijinul unor sponsori, o frumoasă biserică ortodoxă, considerând-o instituție care a strâns și a păstrat în jurul ei poporul român în momentele cele mai grele din istoria lui. Pentru restaurarea monumentului din 1996, a donat 60 milioane de lei vechi.
A.STOICA

3 COMENTARII

 1. Felicitări distins gorjean dl, DAN ILIE MOREGA! Inițiativa de-a trece Cula de al GLOGOVA În propietatea FundațieI „TUDOR VLADIMIRESCU” este binevenită, fiindcă o veți reabilita cu fondurile europene , devenind muzeu, ca recunoștință de suflet pentru Domnul Tudor. LUI TUDOR VLADIMIRESCU (film)

 2. Felicitări distins gorjean dl, DAN ILIE MOREGA! Inițiativa de-a trece Cula de al GLOGOVA În propietatea FundațieI „TUDOR VLADIMIRESCU” este binevenită, fiindcă o veți reabilita cu fondurile europene , devenind muzeu, ca recunoștință de suflet pentru Domnul Tudor. LUI TUDOR VLADIMIRESCU (film)
  https://youtu.be/baA8U_qV3Z8

  Vânzători de neam și țară
  Lipsă nicicând n-am avut:
  Mihai Vodă… bunăoară,
  Mișelește-a fost vândut.
  Brâncoveanu care,-n pace,
  A domnit atâția ani…
  A fost vândut la dușmani.
  *** *** *** *** ***
  Însetați de sânge, conjurații așteaptă
  Ca Tudor să piară, nu în luptă dreaptă.
  Ura lor mârșavă, în noaptea de groază,
  I-a unit la crimă… Tudor nu cedează!
  Ura și trădarea la crimă-i unesc!…
  Cei care trădează, tot la fel sfârșec.
  *** *** *** *** ***
  Ce s-aude-n depărtare?
  Trece-n pas de defialre,
  E Speranța țării noastre:
  Armata eliberatoare.
  Vine cu Tudorbărbat,
  Brav pandur neînfricat,
  Cămașa morții a-mbrăcat
  Țara a eliberat…
  E Tudor, gorjean iubit,

  Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu

 3. La 30 de ani de la revolutie un asemenea individ cu trecut comunist , traseist politic dupa 1990 si condamnat penal la inchisoare sa benificieze de acest titllu , armata romana s a msi facut de ras

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here