Victoria cu Islanda ne duce mai aproape de baraj! Rădoi: Am câștigat spirit de echipă, de sacrificiu

961

Echipa națională de fotbal a României are programate, în această săptămână, meciurile decisive din grupa J. Primul examen are loc în această seară, de la ora 21.45, pe teren propriu, cu Islanda. Urmează peste doar 3 zile deplasarea în Liechtenstein. Două succese în cele două partide din preliminarii i-ar oferi trupei lui Mirel Rădoi dreptul de a participa la barajul pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, găzduit de Qatar, indiferent de celelalte rezultate.
În urmă cu un an și o lună, România rata calificarea la Euro 2020, după un baraj cu Islanda. Tricolorii se înclinau cu 2-1, într-o partidă jucată în unică manșă, în deplasare.
Selecționerul Mirel Rădoi a declarat că vorbim de o confruntare total diferită. ,,E o diferență destul de mare între meciul de baraj și cel de acum. Țin minte că atunci un membru al staff-ului naționalei a fost depistat cu COVID. La 6 dimineața, jucătorii se plimbau pe culoar, așteptau rezultatele testelor. Presiunea a fost mare, starea de spirit era mult mai încărcată. Acum, nu e un meci decisiv, ca atunci, mai avem încă o partidă și ne pot ajuta meciurile indirecte”, a declarat antrenorul primei reprezentative. Rădoi a mai spus că elevii săi trebuie să fie conectați la joc pe toată durata celor 90 de minute și să nu-și subestimeze adversarii. Singurul regret al selecționerului este că meciul se joacă fără spectatori.
,,Cred că, în momentul de faţă, noi am avea mult mai multe lucruri de pierdut decât Islanda. Am câştigat lucruri ca spirit de echipă, de sacrificiu. Sunt lucruri care contează, care s-au văzut în ultimele partide şi pe care, indiferent de adversar, trebuie să le păstrăm. Într-adevăr, ei au şanse teoretice, dar ca stil de joc nu cred că îl vor schimba doar pentru aceste ultimele două partide. Islanda are acelaşi stil de joc pe care l-a avut şi la U21, mult diferit faţă de echipa pe care noi am întâlnit-o în barajul pentru Campionatul European, un joc mult mai dinamic, bazat pe o posesie mai prelungită. În mod normal, ar trebui să ne avantajeze acest joc, pentru că poate fi ca un meci de box. Să sperăm că nu vom fi cei care vom cădea primii şi vom rămâne în picioare până la sfârşit. Este posibil ca jucătorii să aibă acest gând, să fie relaxaţi, dar ei trebuie să îşi dea seama că indiferent de ceea ce s-a întâmplat în tur, este o cu totul altă partidă, este o presiune mare pe noi. Aş vrea ca în primele 10 minute să începem mult mai bine decât am făcut-o în Islanda. Am sperat să avem spectatori în tribună, nu vreau să vorbesc despre politică, dar ne vaccinăm ca să mergem la mall şi nu putem merge pe stadion… Cred că cea mai bună campanie pentru vaccinare era ca oamenii să poată să vină la acest joc. Cred că în momentul de faţă echipa naţională avea nevoie ca oamenii să fie prezenţi la un asemenea eveniment sportiv. În mod normal şi logic era ca echipa naţională să dispute acest meci cu spectatori în tribună”, a spus Rădoi.
Căpitanul Vlad Chiricheș a declarat că România are calitatea necesară să câștige confruntările care să o ducă la baraj. În opinia fundașului, lotul este unul echilibrat, iar jucătorii tineri pot face față și duelurilor mai tari.,,Cred că trebuie să fim la fel de concentrați, la fel de hotărâți să câștigăm. În meciul din Islanda am jucat cu sabia deasupra capului fiindcă era obligatorie victoria. Trebuie să ne gândim la jocul nostru, nu la jocul echipelor care joacă fără miză. Trebuie să fim concentrați, puternici în fiecare duel. Ca fundaș te pregătești pentru orice. Știm foarte bine că islandezilor le place să vină cu centrări, sunt foarte periculoși la fazele fixe. Cred că suntem dezavantajați că jucăm fără spectatori. E păcat că nu s-a putut face nimic, dar asta este, trebuie să câștigăm. Ne-a ajutat, de fiecare dată, când am avut stadionul plin, ne-au împins de la spate. Jucătorii tineri care vin la echipa națională au personalitate și calitatea necesară să se ridice la un nivel bun la orice meci. Sunt sigur că după aceste două meciuri, dacă ne calificăm la baraj, băieții o să fie concentrați să se califice Mondial”, a spus Vlad Chiricheș.

LOTUL CONVOCAT DE MIREL RĂDOI PENTRU MECIURILE CU ISLANDA ȘI LIECHTENSTEIN
PORTARI: Florin Niță (Sparta Praga | Cehia, 11/0), Andrei Vlad (FCSB, 1/0), Marian Aioani (Farul Constanța, 1/0), Horațiu Moldovan (FC Rapid, 0/0)
FUNDAȘI: Cristian Manea (CFR Cluj, 14/2), Andrei Rațiu (Huesca | Spania, 4/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo | Italia, 68/0), Ionuț Nedelcearu (Crotone | Italia, 19/2), Adrian Rus (Fehérvár | Ungaria, 9/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 7/0), Virgil Ghiță (Farul Constanța, 1/0), Alin Toșca (Gaziantep F.K. | Turcia, 27/1), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 20/0)
MIJLOCAȘI: Dragoș Nedelcu (Fortuna Düsseldorf | Germania, 5/0), Răzvan Marin (Cagliari | Italia, 35/2), Alexandru Cicâldău (Galatasaray | Turcia, 18/2), Nicolae Stanciu (Slavia Praga | Cehia, 52/11), Olimpiu Moruțan (Galatasaray | Turcia, 1/0), Ianis Hagi (Rangers | Scoția, 22/2), Florin Tănase (FCSB, 9/1), Dennis Man (Parma | Italia, 12/2), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K. | Turcia, 49/6), Enes Sali (Farul Constanța, 0/0)
ATACANȚI: George Pușcaș (Reading | Anglia, 24/8), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 11/1), Denis Alibec (CFR Cluj, 20/2)
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here