Victor Troacă expune la Muzeul Județean Gorj

1011

Clubul Rotary din Târgu-Jiu, împreună cu Consiliul Județean Gorj, Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu“, Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu“ din Târgu Jiu și Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, invită iubitorii de artă să participe, vineri, 18 mai 2018, ora 17.00, la vernisajul Expoziției Fotografică: Conacele Motrișorenilor – Gospodării tradiționale de pe cursul superior al Văii Motrului, autor: Victor Troacă.

Conacele sunt construcții sau gospodării temporare sau uneori permanente folosite de locuitorii satelor de munte din zona Padeș-Cloșani, aflate la o distanță mai mare sau mai mică de vatra satului. Localnicii din Motru Sec au ca și caracteristică a modului de viață faptul că dețin terenuri-locuri de muncit-în afara satului, astfel că aceste conace erau necesare. „Conacul este o construcție din bârne de lemn așezate pe un rând de bolovani sau pe un zid de protecție (…) a cărei destinație este aceea de a fi locuită și utilizată deopotrivă pentru depozitarea hranei și a produselor obținute în cadrul gospodăriei, dar și ca adăpost pentru animale. (…) În fața conacului e o tindă acoperită. (…) Șoprurile sunt folosite pentru adăpostul animalelor etc. (…) Aceste conace reprezintă un tezaur etnografic de mare valoare care trebuie protejat”, spune Victor Troacă în lucrarea “Conacele motrișorenilor” apărută la Editura “Măiastra” în anul 2016.
Victor Troacă a imortalizat universul secular al lumii de la sat, frumusețea conacelor consătenilor săi, oameni vrednici și iubitori ai tradițiilor. “Clubul Rotary din Târgu Jiu continuă să susțină evenimentele ce promovează tradițiile și pun în valoare frumusețea locurilor din Gorj”, susține Ștefan Ghimiși, președinte Rotary Club Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here