Viaţa sănătoasă – Zece simptome care anunță diabetul

955

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile și cea mai frecventă boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor, prin complicații care afectează ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge.

Diabetul este de două tipuri: tipul I, când organismul nu mai produce insulină și cel de tip II, asociat cu obezitatea și sedentarismul, când apare rezistența la insulina proprie care duce, în final, la reducerea secreției de insulină.
Diabetul de tip I apare, în general, la copii și tineri și este mai grav decât cel de tip II. O simplă analiză a glicemiei poate indica boala. O valoare mai mare de 126 înseamnă diabet.

Există și alte semne care trădează afecțiunea:
1. Foame intensă
Episoadele de foame intensă apar din cauza oscilațiilor glicemiei. Când nivelul zahărului din sânge scade, organismul crede că nu a fost hrănit și cere mai multă glucoză pentru a funcționa bine. Acest semn este specific diabetului de tip I.
2. Pierdere în greutate
Un nivel crescut al glicemiei are ca efect o scădere rapidă și inexplicabilă în greutate. Motivul este că insulina nu mai duce glucoza la celule, pentru a fi transformată în energie. Astfel, organismul crede că nu este bine hrănit și începe să folosească proteinele din mușchi pentru a supraviețui.
3. Urinări dese și sete excesivă
Urinările dese și abundente, mai ales în timpul nopții, ar putea ascunde un diabet de tip II. Când există exces de glucoză în sânge, rinichii își intensifică activitatea pentru a scăpa de ea.
4. Oboseală și iritabilitate
Când o persoană are un nivel ridicat al glicemiei, începe să simtă o oboseală accentuată și o senzație de iritabilitate.
5. Vedere încețoșată
Deteriorarea vaselor de sânge de la nivelul ochilor este frecventă în rândul diabeticilor. Este principala cauză de orbire.
6. Furnicături și amorțeală
Furnicăturile și senzația de amorțeală de la nivelul mâinilor și picioarelor, însoțite de dureri și inflamații arată ca nervii sunt deteriorați din cauza excesului de glucoză care circulă prin vasele de sânge.
7. Candidoză, infecții urinare
Diabeticii sunt expuși la infecții, în special candidoza sau infecții urinare.
Specialiștii în domeniu spun că ele se datorează glucozei care se elimină prin urină și care creează un mediu profund bacterian.
8. Vindecare greoaie
Tăieturile, infecțiile și vânătăile care nu se vindecă repede pot constitui semne ale diabetului. Vasele de sânge sunt deteriorate și îngreunate de excesul de glucoză care circulă prin ele.
9. Probleme ale pielii
Când ai diabet, pielea se usucă, sângele circulă mai prost și apar și mâncărimi.
Poate apărea agrantoza nigricans, o afecțiune caracterizată prin apariția unor pete închise la culoare, în special pe gât sau sub braț.
10. Mâini și picioare umflate
Rinichii își pierd capacitatea de a filtra și de a procesa lichidele. Organismul începe să rețină apa, iar mâinile și picioarele se umflă. Tratamentul riguros, controlul glicemiei și reducerea cantității de proteine din alimentație pot menține rinichii sănătoși.
(sursa: doctorulzilei.ro)

herbal1Remedii naturale
-păpădia se poate consuma sub formă de ceai sau tinctură;
-anghinarea consumată ca ceai două-trei căni/zi, sau ca atare în mâncăruri sau salate. Aceasta este bogată în insulină;
-se consumă sâmburi de măsline sau o linguriță de ulei de măsline, dimineața pe stomacul gol, care ajută la normalizarea glicemiei;
-afinele au efecte de scădere a glicemiei datorită unei substanțe conținute de acestea, neomyrtilina. Se consumă câte două căni de ceai de afine sau fructe;
-se poate face o cură cu suc de lămâie. Se bea suc de lămâie zilnic, timp de 10 zile, crescând treptat cantitatea de lămâie din suc (să fie din ce în ce mai acru).
-se vor consuma sucuri proaspete din: morcov, sfeclă, spanac, pătrunjel;
-cicoarea este o sursă de insulină. Se poate consuma ca și ceai sau se poate înlocui cafeaua cu aceasta, în comerț existând înlocuitor de cafea pe bază de cicoare.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here