Viaţa sănătoasă – Primul ajutor în caz de atac de cord și infarct miocardic

1586

Atacul de cord se constituie într-o urgență medicală. Prima măsură de precauție este de a suna imediat la serviciul de urgență în cazul în care o persoană suferă un infarct miocardic. În cazul majorității persoanelor, simptomele unui atac de cord apar abia după 3 ore de la declanșarea acestuia. Mulți pacienți își pierd viața înainte de a ajunge la spital. Cu cât se intervine mai repede, cu atât șansele de supraviețuire cresc. Tratamentul medical prompt scade considerabil șansele afectării cardiace. Faptul este foarte des dezbătut și demonstrat.

Semne care trebuie să ne îngrijoreze
Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sânge, care transportă oxigenul către inimă, este blocat parțial sau total. Mușchiul inimii va fi privat de oxigen și va muri, treptat. Când o persoană suferă un atac de cord poate experimenta oricare dintre următoarele manifestări:
– modificări ale tonusului mental – mai ales la vârstnici;
– durerere în piept sub forma unei presiuni, fie apăsări sau senzație de plenitudine, localizată în centrul pieptului dar și în zona maxilarului, umăr, brațe, spate, stomac. Durerile toracice se pot manifesta în crize de câteva minute care dispar și reapar.
Alte semne demne de luat în calcul sunt transpirația rece, amețeala, senzația de greață (mai frecvent întâlnită la femei), amorțeală, dureri, furnicături în brațul stâng, slăbiciune sau oboseală (întâlnită mai ales la vârstnici).
Scăderea sau lipsa fluxului de sânge afecteză parțial sau total mușchiul inimii. Un infarct miocardic, în general, provoacă dureri în piept cu o durată mai mare de 15 minute dar, este posibil, să nu prezinte niciun simptom.
Mulți dintre cei care au experimentat un atac de cord au manifestat semne de avertizare cu câteva ore, zile, sau chiar săptămâni în avans. Semnele de avertizare timpurie, ale unui atac de cord, s-ar putea desfășura sub forma unor episoade de durere toracică ce debutează în timpul activității fizice și care se ameliorează în repaus.

Măsuri de prim ajutor
În cazul în care o persoană ar putea avea un atac de cord se va suna serviciul medical de urgență, cât mai repede de la declanșarea simptomelor. Cel în cauză se va odihni, va sta așezat și va încerca să-și păstreze calmul. Se va lua nitroglicerină cât mai rapid, dacă apar deja simptomele infarctului miocardic, doar dacă medicamentul a fost prescris de medic. Se va mesteca și înghiți o aspirină, dacă nu aveți alergii la acest medicament. Celui aflat în pericol i se va face resuscitare cardiopulmonară: respirație gură la gură și comprimare în zona pieptului. Medicii de la serviciul de urgență vor oferi indicații pentru realizarea corectă a procedurilor de prim ajutor, până la sosirea ambulanței.

Ce nu se va face când o persoană suferă de atac de cord:
– nu se va lăsa singură persoana care suferă un infarct, decât dacă este absolut necesar, pentru a se cere ajutor; nu se va permite bolnavului să nege simptomele și chiar dacă acesta protestează, se va solicita serviciul de urgență; nu se va aștepta pentru a vedea dacă simptomele dispar; nu se va oferi niciun medicament pacientului cu excepția celor prescrise de medic pentru afecțiunile cardiovasculare.

curiozitati_iȘtiați că…
… potrivit unui studiu recent, prezentat la Congresului Național de Cardiologie, la fiecare 26 de secunde o persoană suferă un infarct miocardic, iar la fiecare minut un om moare din această cauză? Astfel, boala coronariană ischemică a devenit principala cauză de mortalitate din lume, care face anual mai multe victime decât cancerul.
… în România exista peste un milion de oameni care suferă de cardiopatie ischemică, iar în fiecare an sunt diagnosticați alți 33.000?
… specialiștii consideră că, în cardiopatia ischemică, datorită îngustării și rigidizării vaselor care irigă mușchiul cardiac, nu mai este posibilă trecerea unei cantități suficiente de sânge și,  respectiv, oxigen și astfel inima suferă?
… boala poate să treacă neobservată până când fie apar durerile de inimă, declanșate de efortul fizic, fie direct infarctul miocardic, adică atunci când o parte din mușchiul inimii „moare”?
… timp de zeci de ani, atacurile de inimă și bolile cardiovasculare au fost văzute drept afecțiuni specifice bărbaților? Lucrurile nu stau așa. Numărul femeilor care mor din cauza unor astfel de probleme este, în multe zone, mai mare decât cel al bărbaților. În plus, femeile au simptome diferite atunci când trec printr-un infarct. Bărbații simt în special durere puternică în piept (ca o gheară), însă femeile experimentează o senzație de presiune, durere sau înțepenire la nivelul inimii, plus alte simptome ca greața sau dureri de spate, ori de maxilar.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here