Viaţa sănătoasă – Detoxifierea după sărbători

611

Sfânta sărbatoare a Paștelui înseamnă, pentru majoritatea românilor, pe lângă mersul la biserică, mese copioase cu produse tradiționale, care mai de care mai gustoase, dar și mai pline de colesterol.
Drobul, friptura de miel, cozonacul și ouăle contribuie, rând pe rând, la îngreunarea funcționării organismului. Excesele făcute la masa de Paște au urmări destul de neplăcute, organismul devenind greu, obosit și lipsit de energie.
Cea mai indicată, în acest caz, este detoxifierea organismului. În dieta de detoxifiere, timp de 15 zile, se vor bea zilnic doi litri de ceai neîndulcit care să conțină, în părți egale, coada calului, coada șoricelului, frunze de mesteacăn.

Alimente interzise în cura de detoxifiere:
Legume și zarzavaturi: varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, fasole verde și boabe, mazăre, linte, vinete, ciuperci, castraveți, dovlecei, ardei gras, capia, gogoșari, ardei iute, ridichi, gulii, cartofi, leurdă, usturoi.
Fructe: banane, pere, pepene galben, dovleac, gutui, capșuni, zmeură, fragi, mure, smochine.
Semințe: nuci, alune, fistic, arahide, caju, semințe de dovleac, floarea soarelui, susan, mac, migdale.
Lactate: lapte dulce, brânză afumată, brânză de burduf, brânză cu mucegai, cașcaval, brânză topită, creme de brânză, frișcă, margarină, înghețată.
Carne: porc, curcan, rață, gâscă, miel, oaie, vânat, fructe de mare, organe interne, mezeluri, tocături, afumături.
Mâncăruri preparate cu prajeli, rântașuri, afumături, marinate, murături, ouă, icre.
Dulciuri: prăjituri, cacao, ciocolată, ness, alcool, bomboane, sucuri, apă carbogazoasă, băuturi energizante, orice aliment ce conține coloranți, conservanți, potențiatori de gust, amelioratori alimentari.
Cereale: porumb.

Alimente permise în detoxifiere:
Legume si zarzavaturi: morcovi, pătrunjel, păstârnac, țelină, sfeclă roșie, ceapă, praz, hrean, roșii, spanac, salată verde, urzici, lobodă, anghinare, măsline.
Ierburi aromatice: mărar, pătrunjel, leuștean, busuioc, salvie, cimbru, oregano.
Cereale: orez, grâu, secară, orz, ovăz, soia.
Fructe: mere, prune, piersici, caise, vișine, cireșe, pepene verde, struguri, stafide, cătină, coacăze, afine, ananas crud, citrice, kiwi, curmale, rodii, mango.
Lactate: iaurt, kefir, lapte bătut, zer, brânză de vacă, telemea, caș, urdă.
Carne: pește, pui, vită, iepure de casă, limbă de vită.
Pâine și produse făinoase: pâine fără semințe, paste fără ou, covrigei simplii, gris. Aliatul numărul unu în purificarea organismului este mierea. Pe lângă gustul bun, mierea posedă o mulțime de proprietăți curative. O cură cu miere de cinci zile, luată câte o linguriță dimineața, la prânz și seara alături de alimentele permise este tocmai ce îți trebuie pentru a restabili buna funcționare a organismului.
Specialiștii sunt de părere că o cură cu aloe este extrem de eficientă în detoxifierea organismului, dar și în vindecarea hepatitelor virale de toate tipurile (A, B, C, D, E), atât în faza cronică, cât și acută. Se consumă planta crudă din care se rupe câte o bucată de frunză de o lungime egală cu dublul distanței degetului arătător, care se ia pe stomacul gol – una dimineața și una seara. Frunza se rupe, se spală bine sub jet de apă rece, apoi se mănâncă imediat, mestecând foarte bine (de 40 de ori minimum). Frunza se recoltează chiar în momentul în care urmează să fie consumată, pentru că altfel proprietățile ei se alterează.
Durata minimă a tratamentului este de patru săptămâni, perioadă în care avem nevoie de două, trei exemplare mature (peste 3 ani) de aloe.
Balonarea este o altă problemă apărută în urma meselor de sărbători, în acest caz ceaiul de roiniță fiind de mare ajutor.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here