Viaţa sănătoasă – Cum poate fi combătută și tratată anemia…

2408

Anemia este o deficiență de hemoglobină, moleculă ce se găsește în globulele roşii din sânge. Printre semnele generale ale anemiei se numără oboseala, letargia, greutatea în respiraţie, slăbirea vederii, insomniile, paloarea, astenia, palpitaţiile, anorexia, ameţelile, durerile de cap sau de piept, problemele de concentrare şi de memorie. Uneori, pot apărea umflături la nivelul membrelor inferioare.

Anemia nu este o boală în sine ci, mai degrabă, semnul unei afecţiuni mai severe. De aceea, dacă aţi constatat că aveţi simptomele specifice anemiei, trebuie consultat de urgenţă un medic. Cauzele apariţiei anemiei sunt numeroase, sunt de părere medicii, însă
deficitul de fier, de vitamina B12 sau de acid folic şi hemoragiile acute sau cronice sunt cauzele cel mai des întâlnite.
Anemia este o afecţiune mult mai uşor de prevenit decât de tratat. Astfel, pentru a preveni anemia este necesară efectuarea unor teste anuale de rutină şi adoptarea unei alimentaţii echilibrate. Este indicat ca mesele să se ia la ore regulate, să fie consistente şi urmate de odihnă. De asemenea, anemia poate fi prevenită dacă se limitează consumul de alcool și sunt respectate recomandările medicului în ceea ce priveşte administrarea de suplimente alimentare.

iarba_mare_1Remedii care ajută
Preparatele din plante sunt un ajutor de nădejde, în cazul unei forme ușoare de anemie. Pe lângă faptul că redau vitalitatea, ele acţionează cu blândeţe şi nu au reacţii adverse. Specialiştii spun că cea mai bună metodă de a ţine anemia sub control este o alimentaţie bogată în fier şi în vitamina C, însă şi remediile din plante îşi pot aduce contribuţia la combaterea bolii. Specialiștii sunt de părere că terapiile trebuie urmate timp de cel puţin trei luni şi se fac diferite combinaţii. De exemplu, se poate face o cură de trei săptămâni sau de o lună cu unul sau mai multe remedii indicate pentru anemie, iar după un timp preparatele vor fi schimbate. Este bine să se consulte un specialist înainte de a urma o cură cu plante.
1.Cătina vitaminizează organismul. Mugurii şi fructele de cătină conţin din abundenţă vitaminele B1, B2 şi C, acid folic, acizi graşi nesaturaţi şi carotenoide, fiind unele dintre cele mai indicate remedii pentru anemie. Astfel, preparatele din cătină stimulează formarea de globule roşii, cresc pofta de mâncare, detoxifiază organismul şi înlătură starea de oboseală. Pentru un efect mai puternic, specialiştii recomandă tinctura de cătină roşie, administrată de două-trei ori pe zi, câte 15 picături diluate în puţină apă, înainte de mesele principale. Cura trebuie urmată timp de două luni.
2. Papădia –  sursă importantă de vitamine, în special A, cele din complexul B, C şi D. Se prepară o infuzie din 50 grame de rădăcini şi de frunze de păpădie la un litru de apă. Se fierbe amestecul timp de două minute şi apoi se lasă la răcit 10 minute. Bea câte trei ceşti de ceai pe zi, înainte de masă.
3. Spirulina, sursă de fier. Dacă suferi de anemie feriprivă, specialiștii recomandă o cură de o lună cu spirulină, timp în care se iau câte 10 comprimate pe zi. În afară de conţinutul ridicat de fier, acest remediu este bogat şi în complexul vitaminic B, un nutrient esenţial în tratamentul anemiei.
4. Aloe vera, un tonic general. Planta are o compoziţie complexă, conţinând peste 75 de factori nutritivi şi peste 200 de compuşi activi, dintre care 12 vitamine. De aceea, preparatele cu aloe sunt recomandate ca tonic general în terapia a numeroase afecţiuni. Astfel, în caz de anemie, este indicată o cură de trei săptămâni cu gel de aloe. Se beau aproximativ 60-80 ml de gel pe zi, cu înghiţituri mici.
5. Mierea de albine, lăptişorul de matcă şi polenul conţin substanţe nutritive esenţiale pentru refacerea sângelui, fiind indicate în orice tip de anemie. Astfel, se administrează câte 20 g de polen pe zi, timp de o lună. Lăptişorul de matcă se ia câte un gram pe zi, sublingual, cu 30 de minute înainte de micul dejun. De asemenea, se recomandă consumul a cel puţin o linguriţă de miere zilnic.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here