Viaţa la oraş, mai dăunătoare decât fumatul

532

LA UMBRAPersoanele care locuiesc la oraş sunt mai expuse îmbolnăvirii chiar şi decât cei care fumează un pachet de ţigări pe zi. Impactul negativ al vieţii urbane este echivalent cu cel pe care l-ar avea fumatul a 300 de ţigări pe zi, susţin experţii de la Universitatea de Stat Louisiana.

Oamenii de ştiinţă au descoperit cantităţi impresionante de radicali liberi în aerul poluat care se găseşte în oraşele mari şi aglomerate. Aceşti radicali sunt extrem de periculoşi pentru plămâni şi pot provoca diverse forme de cancer, chiar şi la oamenii care încearcă să îşi menţină sănătatea prin anumite metode: alimentaţie sănătoasă, mişcare fizică, odihnă etc. Cei care trăiesc în oraşele aglomerate, cu un trafic intens, sunt foarte expuşi riscului de a se îmbolnăvi de astm, boli ale plămânilor şi boli vasculare, ceea ce îi face pe oamenii de ştiinţă să declare că „viaţa la oraş este mai nocivă decât fumatul”.

Doctorul Douglas Dockery de la Universitatea Harvard a declarat că „particulele fine din aer – acestea sunt insesizabile pentru ochiul liber – pătrund adânc în plămâni şi în vasele de sânge, dăunând puternic acestora. În mare parte, particulele nocive sunt provocate de camioane şi autovehicule diesel sau de centralele electrice”. Sunt vizate în special persoanele care suferă de boli pulmonare şi de inimă deoarece acestea trebuie să acorde o atenţie specială locului în care locuiesc. Profesorul Joel Kaufman de la Universitatea Washinton din Seatle spune că „pentru a preveni aceste probleme, singura soluţie este să se reducă extrem de mult sursa poluării şi să se adauge filtre performante la cele care rămân funcţionale”.

Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here