Vezi unde a fost astăzi primarul Romanescu!

591

Primarul Municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a participat la recepția oferită de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Europei.

„9 Mai este o zi specială, cu o semnificație puternică atât pentru România, cât și la nivel european. Este vorba, bineînțeles, de Ziua Europei, Ziua Victoriei puterilor aliate în fața Germaniei naziste și, cel mai important aspect pentru noi, este Ziua Independenței. Se împlinesc 141 de ani de la proclamarea independenței de stat a României. Semnificația zilei de 9 mai transcende simpla celebrare a unor evenimente din trecut. Vorbim de o sărbătoare a păcii, a unității și independenței, valori obținute cu un preț greu și pentru păstrarea cărora încă facem sacrificii.
Vreau să fac referire, mai întâi de toate, la Ziua Europei, deoarece România, în calitate de membru al Uniunii Europene, a avut parte de progres.
Pentru cetățenii Europei de astăzi, în special pentru generațiile tinere, sentimentul de pace într-o Europă unită este firesc. Trebuie amintit că această relizare s-a născut cu efort, iar pentru ca ea să fie păstrată este nevoie de o implicare comună și continuă. Egalitatea noastră în șanse și drepturi, dar și valorile democratice, nu se pot disocia de Uniune Europeană. Apartenența României la Uniunea Europeană a condus societatea românescă spre progres. A deschis noi posibilități și orizonturi, conectând astfel țara noastră la un set de valori care au dus societățile occidentale către securitate și dezvoltare.
România trebuie să demonstreze că este un stat european, în primul rând prin modul în care funcționează sistemele publice și în care instituțiile statului deservesc cetățenii.
Uniunea Europeana se definește prin comunicare, colaborare și solidaritate în beneficiul comun al statelor membre și, mai presus de orice, al cetățenilor acestora.
La fel de importante sunt și celelalte două evenimente de care ne amintește ziua de 9 Mai.
La aceasta data, in anul 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.
De asemenea, trebuie amintit și faptul că, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.
Vorbim, așadar, de evenimente ale căror efecte le simțim azi sub forma unor valori care stau la bazele Uniunii Europene și pe care suntem datori să le transmitem generațiilor viitoare.”
Primar,
Marcel Romanescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here