Veselie, culoare, tradiție și muzică populară, la Grădinița cu Program Prelungit Bălești! Proiect educațional, închinat satului, la ediția a II-a

2382

,,Satul, izvor al tradițiilor și obiceiurilor” este titlul proiectului educațional găzduit, ieri, de Grădinița cu Program Prelungit Bălești, unitate de învățământ ce aparține de Școală Gimnazială ,,Antonie Mogoș”, din localitate. Evenimentul a adus în curtea grădiniței zeci de copii și părinți de la unitățile de învățământ ale comunei dar și de la mai multe școli din Târgu-Jiu, de la școala din Stănești și Bălănești. În aer liber, în zona de relaxare a grădiniței participanții și-au prezentat, în fața juriului și a publicului, frumoasele costume populare, unii copii lăudându-se cu piese veci de un secol, din lăzile de zestre ale bunicilor lor. Conducerea ISJ Gorj și subprefectul Mihai Istrate au răspuns ”prezent” acestei invitații și au participat încântați la desfășurarea evenimentului.

* Proiect educațional de nota zece!
* ,,Generalii” ISJ Gorj, Marcela Mrejeru, Marian Staicu și Justin Paralescu, împreună la eveniment
* Costume tradiționale vechi de o sută de ani
* Copiii și-au prezentat costumele, au cântat și au jucat în fața publicului
* Eseuri și desene, jurizate
* Coordonatori ai proiectului, Cornel Șomîcu și Maria Davițoiu, coordonator secțiune creație literară-Poenaru Carmen Alexandra, Constantinescu Felicia, coordonator dans popular, Nica Lăzaroiu, Simona Pîrvulescu, coordonator port popular Năgară Elena

Proiectul educațional desfășurat, joi, pe raza comunei Bălești, a fost avizat de inspectorul școlar general Marcela Mrejeru.
Ajuns la ediția a doua, ,,Satul, izvor al tradițiilor și obiceiurilor”, concursul județean din domeniul cultural-artistic s-a bucurat de o prezență numeroasă a școlarilor și preșcolarilor înscriși în competiție, dar și de prezența, în public, a părinților și bunicilor.
Nu au lipsit nici invitații de onoare ai evenimentului, toată conducerea ISJ Gorj onorând apelul școlii, dar nu a lipsit nici presa ori simpli localnici, care au venit în curtea grădiniței, atrași de culorile costumelor populare îmbrăcate de copii, de muzica populară și de fâlfâitul maramelor și a poalelor celor care se învârteau pe acordurile cântecelor cunoscute din folclor.

Noul spațiu de relaxare, plin ochi
Vremea a ținut cu organizatorii, astfel că în curtea grădiniței, când sub razele soarelui când a lipsei acestuia, participanții s-au bucurat de o atmosferă caldă, de emoțiile puternice ale copiilor dar și de muzica populară, cântată foarte frumos, de două eleve membre în acest proiect educațional.
De altfel, o pâine împletită, cu un praf de sare, a fost cea care a arătat ospitalitatea gazdelor în fața celor prezenți, bucăți din gustosul preparat ajungând apoi la copiii participanți la manifestări.
Atât publicul și, mai ales oaspeții, au aplaudat fiecare prestație a copiilor îmbrăcați de sărbătoare și i-au încurajat chiar pe participanți să își prezinte cât mai bine costumele populare.
Juriul a admirat și zecile de desene înscrise în concurs dar și eseele de care a răspuns prof.Poenaru Carmen Alexandra.
Copiii au trecut cu brio toate probele, iar directorul unității de învățământ a anunțat că participanții vor fi recompensați pe măsură, diplomele fiind singurele care mai urmau să fie scrise.
Evenimentul a fost un succes, au declarat-o atât reprezentanții ISJ, cât și cel al Prefecturii Gorj, profesorul Mihai Istrate-subrefect, fiind de părere că, prin astfel de manifestări, satul trăiește, este viu, micuții fiind cei care trebuie să realizeze ce moștenire vor primi.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.