Vernisaj la Târgu Jiu – Ţesături pakistaneze

681
zoom pakistan“Vise ţesute în culori” este numele unei expoziţii cu obiecte pakistaneze, care este găzduită de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj.
Vernisajul a avut loc vineri seara în prezenţa ambasadorului Republicii Pakistan, la sediul CJCPCT Gorj. Gorjenii interesaţi au putut privi ţesăturile şi obiectele decorative expuse care, însă, au fost foarte bine păzite.

Printre aceste obiecte se numără broderia pakistaneză, vase din cupru lucrate manual, piese vestimentare din bumbac şi mătase, podoabe specifice portului tradiţional pakistanez şi bijuterii din pietre şi metale preţioase.Broderiile în culori vii sunt bazate pe tradiţia pakistaneză care datează de peste 4000 de ani şi provin din zona deşertică a Pakistanului. Din spusele ambasadorului, broderia este învăţată şi practicată de femeile pakistaneze încă de la vârste fragede. Acestea îşi brodează singure rochiile de mireasă. Potrivit directorului CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, astfel de expoziţii vor mai fi organizate şi în viitor. Prima va avea loc în toamna acestui an, fiind vorba despre o expoziţie de grafică din Emiratele Arabe. Prin astfel de manifestări se doreşte stabilirea unor relaţii culturale cu alte ţări, tradiţia românească fiind, la rându-i, prezentată în statele implicate.

Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here