Verificări slabe la Rânca şi Novaci – Corpul de control al ITM Gorj, fără vlagă în faţa evazioniştilor

409

rancaÎn urma ordinului primit de la prefectul judeţului pentru angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, aceştia din urmă s-au deplasat ieri la Rânca, pentru a constata eventualele nereguli.

Din păcate, coincidenţă sau nu, proprietarii de vile în construcţii au fost anunţaţi, deoarece la apariţia organelor de control, muncitorii au luat-o la goană.

Nu mare le-a fost mirarea inspectorilor de muncă gorjeni să constate că odată ce au ajuns la Rânca, lucrătorii care munceau la ridicarea unor construcţii ce urmează a deveni spaţii de cazare turistică, au dat bir cu fugiţii. Şi asta deoarece ei nu erau angajaţi cu acte legale.

Corpul de Control al ITM Gorj, s-a deplasat ieri dimineaţă la faţa locului, în frunte cu directorul adjunct al instituţiei pe Relaţii de Muncă, George Romanescu, şi cu câţiva jandarmi. Verificările s-au făcut la iniţiativa prefectului Liviu Andrei, care, în urmă cu două zile, a cerut instituţiilor abilitate din judeţ să stea zilnic la Rânca, pentru a-i sancţiona pe cei care nu respectă legea.

Muncitorii s-au baricadat în casă

constructieUnei singure construcţii, care era deja ridicată, i-au fost date târcoale de către oamenii legii şi asta deoarece doar acolo erau câţiva muncitori care îşi vedeau liniştiţi de treabă… dar doar până la apariţia organelor de control. Câţiva dintre lucrători au abandonat lucrările, au intrat în vilă, însă unul a fost reţinut de Corpul de Control al ITM Gorj.

Chestionat cu privire la denumirea firmei pentru care lucrează, omul s-a bâlbâit şi în scurt timp şi-a urmat colegii. “Eu nu ştiu la ce firmă lucrez, sunt aici de doar două zile. M-au adus colegii mei care mi-au spus că mai este nevoie de un om pentru terminarea lucrărilor”, a declarat muncitorul.

ITM Gorj n-a putut face nimic

lucratori declaratiiDeoarece în apropierea construcţiei nu era pusă nicio pancartă cu denumirea firmei care execută lucrările, inspectorii de muncă au fost puşi în situaţia de a nu putea face nimic, deoarece în lipsa denumirii unei firme, ei nu pot intra pe o proprietate, al cărui proprietar poate spune că este privată. “Aici trebuia să fie şi Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că nu au plăcuţa pe care să se menţioneze cine e beneficiarul lucrării, constructorul, autorizaţia de construire.

Proprietarul sau patronul muncitorilor poate spune că oamenii care îi avea la muncă sunt rude de-ale sale şi că vila în construcţie e proprietate privată”, a spus adjunctul de la ITM, George Romanescu. El a mai precizat că astfel de controale se vor face şi în perioada următoare, şi că viitoarele verificări vor avea succes: “În anii trecuţi, am prins zeci de lucrători care munceau la negru. Acum, vremea încă nu este propice pentru începerea lucrărilor unei construcţii”.

Un pod şi angajaţi cu probleme

lucratori podDupă ce au stat mai bine de o oră într-o staţiune “moartă”, fără niciun turist care să-şi arate faţa, inspectorii de muncă au luat drumul Novaciului, unde au staţionat în apropierea unui pod în lucru, la care munceau circa zece bărbaţi. “Noi muncim aici la reabilitarea unui pod şi nu avem probleme. Patronul nu ne ţine mai mult decât este programul şi nu avem ce reclama”, a mărturisit un lucrător.

Trei dintre aceştia au fost nevoiţi să dea declaraţii scrise în faţa reprezentanţilor ITM Gorj.

Ei au menţionat în hârtii dacă sunt angajaţi cu acte, salariul net, dacă lucrează în zile declarate libere, precum şi perioada de când se află în cadrul societăţii. Din păcate, muncitorii şi inspectorii de muncă au fost deranjaţi de la completarea actelor de către un muncitor, angajat ca şi zidar la SC Romstrade SA.

“Nu completaţi nimic până nu ne vine maistrul sau şeful”, striga acesta, însă a fost pus repede la punct de către inspectori şi calmat de un jandarm.

Şeful Romstrade, chemat la sediul ITM

Înainte de a pleca de la faţa locului, reprezentanţii ITM Gorj au lăsat o înştiinţare pentru administratorul firmei pentru care bărbaţii lucrau, în care, era chemat astăzi la sediul ITM cu toate actele firmei. “O să facem un control asupra angajatorului pe contractele de muncă pe care le are înregistrate, pe regulamentul intern, îl vom controla la sânge. I-am lăsat o înştiinţare pentru a se prezenta la sediul nostru, iar dacă nu va veni poate primi o sancţiune cuprinsă între patru mii cinci sute de lei şi nouă mii de lei”, a menţionat Romanescu.

Inspectorii s-au călcat pe bătături la Novaci

fabrica lactateCorpul de Control a dat cu bâta în baltă la Novaci, când au vrut să facă un control la contractele de angajare ale lucrătorilor de la SC Sekam Prod Lactate SRL Novaci. Administratora de acolo nu le-a putut prezenta actele cerute, motivând că toate actele firmei sunt la sediul ITM Gorj, şi că “le-a luat un domn în urmă cu două zile pentru a le verifica”. Spusele femeii s-au confirmat, iar onoarea inspectorilor a fost puţin şifonată. Adjunctul ITM a cerut însă primului inspector care a verificat firma în urmă cu scurt timp să renunţe la caz, urmând să se ocupe Corpul de Control ce s-a deplasat ieri la Novaci.

La suprafaţă, fără nereguli

Femeile care se aflau ieri dimineaţă pe tură la firma de lactate, au completat declaraţii inspectorilor de muncă, în acestea precizându-se că la firmă se lucrează în două schimburi, iar că “fetele de la primul schimb încep munca la cinci jumătate dimineaţa”. Sekam Prod Lactate are 26 de angajaţi, iar doar şoferii sunt cei care lucrează sâmbăta, angajatele de la producţie având doar program de opt ore, de luni până vineri. “Vom verifica actele acestei firme la sediul nostru şi dacă nu vor fi probleme le vom trimite înapoi. Dacă vor fi găsite nereguli, va fi şi administratorul chemat la ITM Gorj”, a precizat George Romanescu.

Inspectorii ITM au promis că vor reveni la Rânca şi Novaci cu controale periodice şi speră să poată sancţiona drastic firmele care ridică vile turistice cu mână de lucru fără forme legale de angajare.

Izabella MOLNAR

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here