Verdeaţa şi beneficiile ei

647

mararE bine să ştim mai multe despre verdeaţa pe care o folosim pentru asezonarea mâncărurilor. Astăzi aducem în discuţie trei arome des întâlnite în bucătăria gospodinelor. Este vorba despre leuştean, pătrunjel şi mărar.

Trebuie să ştii şi despre valoarea terapeutică a acestor plante condiment, în afară de aportul lor alimentar. Ideal este să consumi aceste plante crude, cât mai proaspete.

Pătrunjelul, bun pentru răceli

Mâncarea noastră, în această perioadă cu atâta verdeaţă, trebuie să arate cât mai verde decât în orice altă perioadă a anului. Organismul nostru are nevoie de energie şi multe vitamine. Şi pentru că folosim verdeaţă destul de des la gătit, iată câteva secrete şi sfaturi. Ne referim la pătrunjel şi cred că este preferatul multora dintre noi. Pătrunjelul cules proaspăt din grădină este o sursă bună de vitamina K, vitamina C şi A, fier dar şi acid folic, fiind indicat femeilor însărcinate. Acesta reduce febra, deoarece frunzele lui conţin ulei volatil. Aşadar foloseşte-l când te-ai ales cu o răceală. De asemenea, reglează menstruaţia şi reduce durerile provocate de aceasta.

Pătrunjelul ajută într-o oarecare măsură la eliminarea toxinelor din organism, fiind o sursă de antioxidanţi, precum flavonoidele. Pătrunjelul se poate folosi şi extern, având numeroase avantaje. Persoanele care au pistrui pot folosi frunzele ca să mai dispară din pistruii de pe faţă iar dacă ai iritaţii sau leziuni pe piele, poţi aplica comprese cu suc din frunzele lui. Acest suc stimulează şi circulaţia capilară. Se poate găsi chiar ulei de pătrunjel, folosit pentru detoxifierea sângelui şi pentru tulburările menstruale.

Leuşteanul reglează digestia

În ceea ce priveşte leuşteanul, rădăcina e partea care se foloseşte în scop terapeutic. Persoanele care au probleme cu digestia pot să consume alături de mâncare şi leuştean. La fel se va face şi în cazul constipaţiei sau diareei, nu trebuie să-l elimini deoarece îţi va face bine. Leuşteanul reduce tensiunea arterială şi are calităţi expectorante. Rădăcina de leuştean are şi efect diuretic.

Mărarul, duşmanul insomniei

Nu numai frunzele de mărar sunt şi sănătoase ci şi seminţele. Şi, e adevărat, că pe lângă frunze, seminţele au un rol terapeutic important. Mărarul conţine minerale, vitamina A, C, dar şi B1. Este un bun calmant al durerilor abdominale, având şi rol de evacuare a gazelor intestinale. Mărarul opreşte sughiţul şi elimină şi senzaţia de vomă.

Insomnia poate fi combătută cu ajutorul frunzelor şi seminţelor de mărar. Poţi încerca varianta, ca înainte de culcare să pui o linguriţă de seminţe fierte la o cană cu lapte. Astfel somnul nu va întârzia să apară. De asemenea există tincturi şi creme pe bază de mărar fiind indicate în numeroase afecţiuni, amenoree, dureri menstruale, boli de inimă, colici, hemoroizi, indigestii, vomă, etc.

Cristina RĂSCOL

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here