Venituri de top pentru chirurgii Spitalului Judeţean / Dr. Băleanu, salariu de peste 154 de milioane lei vechi

4849

Plafonul de salarii al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu a fost de 3.171.125 de lei, pentru luna octombrie. Astfel, în noiembrie, o parte dintre medicii unităţii sanitare au obţinut salarii de top. Spre exemplu, chirurgul Vasile Băleanu – şeful Secţiei Chirurgie I – a încasat nu mai puţin de 15.439 de lei, iar subalternii săi au primit între 11.060 de lei şi 13.653 de lei. Şeful Secţiei Chirurgie II, dr. Florin Mergea, a încasat la rândul său 9.880 de lei, iar ceilalţi trei chirurgi din subordinea sa au primit între 11.004 şi 12.265 de lei. Conducerea SJU spune că aceste sume au rezultat ca urmare a cumulării veniturilor din contractul de muncă şi din cel pentru linia de gardă, la care s-au adăugat hotărârile judecătoreşti câştigate de unii medici pentru acordarea sporului de bloc operator. Culmea este că la alte secţii salariile sunt şi de 5 ori mai mici, în condiţiile în care şi acolo se operează pe bandă rulantă.

dr. Neata si Tibi TataruGraţie majorărilor salariale de care au beneficiat în ultimele două luni – 12%, în luna septembrie, prin hotărâre a Consiliului Judeţean Gorj şi 25% prin hotărâre de Guvern – toţi angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au încasat salarii mai mari în luna noiembrie. Unii dintre medici, dar şi câţiva asistenţi, au adevărate venituri „de top”. La Chirurgie I, şeful de secţie – dr. Vasile Băleanu – a primit nu mai puţin de 15.439 de lei, iar cei trei medici primari de la această secţie au încasat între 11.060 şi 13.653 de lei. Venituri puţin mai mici au fost la Chirurgie II, unde şeful de secţie – dr. Florin Mergea – a primit 9.880 lei, iar subalternii săi au primit între 11.004 de lei şi 12.265 de lei. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu spune că numai în această lună sunt atât de mari veniturile anumitor medici, ei câştigând în instanţă un spor pe care unitatea l-a achitat acum. „Veniturile de la Chirurgie sunt atât de mari pentru că medicii de acolo au cerut în instanţă sporul de Bloc Operator, care este de 75%, şi au câştigat procesele, iar noi am decis să le acordăm acum acele sume. Astfel, pe lângă salariile propriu-zise, medicii sunt plătiţi şi pentru gărzi; un medic primar primeşte 500 de lei pe gardă, iar medicul specialist ia 300 de lei pe gardă şi au chiar şi 7-8 gărzi pe lună”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

salarii august finalLa Ortopedie, o asistentă câştigă cu aproape 2.000 de lei mai mult decât şeful de secţie
Şeful Secţiei Ortopedie – Traumatologie din cadrul SJU Târgu-Jiu, medic primar Bogdan Niculescu – a încasat în această lună doar 3.934 de lei, în timp ce o asistentă din subordinea sa a avut un venit de 5.663, iar alta 5.270 de lei. Cei cinci ortopezi din subordinea lui Niculescu au primit între 3.841 şi 6.327 lei. Contactat telefonic, medicul şef al Secţiei Ortopedie – Traumatologie a precizat că nu este corect ca unii medici să fie mult mai bine plătiţi decât alţii, invocându-se sporul de bloc operator atât timp cât şi ortopezii operează. „Este total nedrept cum se fac salariile! Sunt sporuri pe care anumiţi medici le-au câştigat în instanţă, dar noi toţi intrăm în sala de operaţii şi operăm zi de zi. Dacă nu dispar aceste diferenţe salariale, atunci o să lucrăm numai pe secţie şi nu mai intrăm în sală. Eu consider că dacă au unii spor de bloc operator trebuie să avem toţi cei care operăm. Referitor la asistentele de la Ortopedie care au venituri mai mari decât am eu, ce pot să spun? Probabil studiile lor superioare sunt mai importante decât medicina şi doctoratul meu la un loc”, a mărturisit dr. Bogdan Niculescu.
Situaţia hilară de la Ortopedie, unde sunt asistente care câştigă mai mult decât şeful secţiei, este de neînţeles şi pentru medicul Gheorghe Stanciu, care precizează că „inclusiv la nivel central s-a discutat că niciodată, cel mai mare salariu al unei asistente nu trebuie să depăşească cel mai mic salariu al unui medic de pe secţia respectivă”.

Dr. Soare Dr. MergeaInechităţile, pe masa conducerii SJU
Deranjaţi de inechităţile salariale, medicii cu venituri mici sunt decişi să se adreseze conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. „Vom face un memoriu şi îl vom depune la conducerea spitalului şi la sindicat, pentru că vrem să vedem cum este posibil ca în cadrul aceleaşi instituţii unii să aibă spor de 75% şi alţii nu, în contextul în care lucrăm în aceleaşi condiţii”, a precizat Bogdan Niculescu, medic şef Secţia Ortopedie – Traumatologie.
Dr. Gheorghe Stanciu – medicul şef al Secţiei ORL, liderul Sindicatului Medicilor din SJU Târgu-Jiu şi purtătorul de cuvânt al spitalului – este hotărât să se adreseze nu doar cunducerii Spitalului Judeţean, ci şi instanţei de judecată. „Luni (n.red: 23 noiembrie) ne vom adresa conducerii spitalului şi facem şi o acţiune în instanţă pentru că nu pot să înţeleg cum a fost posibil ca Tribunalul Gorj, care este peste stradă de noi, să le dea câştig de cauză la unii şi altora nu, pe aceeaşi speţă. În mod normal ar trebui să ia toţi acest spor, nu numai cei care au câştigat în instanţă. Ceea ce se întâmplă acum este o discriminare. Am să iau legătura şi cu jurista de la Colegiul Medicilor să lămurim lucrurile. Eu sunt şef de secţie, am Doctorat, am gradaţia cea mai mare şi am luat 62 de milioane lei vechi”, a explicat medicul Gheorghe Stanciu.

doctor stanciu (1)Diferenţe salariale şi în lunile anterioare
În această lună salariile unor medici s-au dublat datorită recuperării sporurilor câştigate în instanţă. Cu toate acestea, şi în lunile anterioare, înainte inclusiv de aplicarea majorărilor aprobate de CJ şi de Guvern, diferenţele salariale sunt remarcabile. Pe luna septembrie, spre exemplu, la Chirurgie I medicul şef a încasat 7.403 lei, cel de la Chirurgie II – 5.547 lei, în timp ce şeful Secţiei Urologie a luat 5.098 de lei, medicul şef de la ORL a obţinut 5.114 de lei, iar şeful de la Pediatrie a avut 4.854; în luna august, şeful Chirurgiei I a luat 7.365 de lei, medicul şef de la Chirurgie II a obţinut 5.370 de lei, şeful ORL a luat 5.008 lei, iar cel de la Urologie 4.201 de lei.
salarii octombrie finalDupă cum a confirmat şi managerul Tiberiu Tătaru, numărul gărzilor efectuate contează destul de mult în calcularea venitului lunar al cadrelor medicale, însă şi sporurile au o importanţă majoră, după cum reise din valoarea sumelor încasate de anumiţi medici în această lună.
Minodora Sucea

2 COMENTARII

  1. Niste spagari ordinari.De la o colega de a mea infirmiera,Soare a pretins 600 de lei iar anestezistul Alin 200 de lei pt o apendicita.Rusine.Lucra si ea in sănatate.Voi nu aveți Dumnezeu.Pe Soare l-au blestemat oamenii pâna a ajuns taică-său să faca dializa..dar poate l doare in cur de el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here