Utilizarea telefonului mobil de către copii

1318

telefon mobilSe pun o serie de întrebări atunci când vine vorba de utilizarea mobilului de către copil. Care e vârsta adecvată când poate să-l folosească corect? Când înţelege că un astfel de telefon trebuie folosit într-un anume mod pentru a nu dăuna sănătăţii?

De obicei, companiile producătoare de telefonie mobilă fac reclamă la produsele lor ca putând fi folosite la orice vârstă. Dar trebuie ele neapărat celor mici?

În zilele noastre, copiii de la vârste foarte mici încep să ceară părinţilor un telefon mobil.

Nu mai vorbim de adolescenţi, care deţin aproape toţi câte un telefon mobil, iar tendinţa este acum ca şi elevii din clasele mai mici să deţină unul. Anumiţi specialişti spun că utilizarea unui telefon mobil nu este indicată copiilor de până la 11 ani.

În timp ce alţi specialişti sunt de părere că e mai bine să-l folosească după 16 ani.

Bineînţeles, decizia finală e cea a părinţilor, care trebuie să pună în balanţă avantajele şi dezavantajele utilizării de către copil a unui telefon mobil.

Avantaje

În ultimii ani, numărul de agresiuni, în special la şcoală, a crescut, telefonul mobil fiindu-le un mare avantaj părinţilor să ştie tot timpul că odrasla lor este în siguranţă.

Un alt avantaj al utilizării telefonului mobil de către copii este acela că îi face responsabili asupra lui. În momentul în care părinţii ia decizia să-i cumpere un telefon mobil, trebuie să ţină cont şi de acest aspect: este copilul lor în stare să-şi asume responsabilitatea asupra acestui bun?

Dezavantaje

Dacă e să ne referim la dezavantajele utilizării telefonului mobil de către copil, în primul rând ar fi cele legate de sănătatea lui. Datorită unor studii realizate în SUA, Germania, Suedia, s-a ajuns la concluzia că radiaţiile telefoanelor mobile pot să pericliteze sănătatea celor mici. Ei sunt foarte uşor afectaţi de radiaţii, deoarece sistemul imunitar nu este în totalitate format, iar sistemul nervos nu a ajuns la maturitate.

Creierul lor absoarbe de două ori mai multe radiaţii decât cel al unui adult. Apar probleme de natură neurologică: dureri de cap, lipsa concentrării, probleme de memorie, epilepsie. Cei mici care utilizează telefonul mobil sunt expuşi unui risc mare de a dezvolta tumori, inclusiv canceroase.

Un alt factor de îngrijorare îl reprezintă faptul că măreşte independenţa copilului. Părinţii nu-l mai pot controla pe copil, nu ştiu cu ce persoane vorbeşte, iar el nu poate să deosebească diferenţa între bine şi rău.

Un alt dezavantaj ar fi că, telefonul mobil îl poate transforma în ţinta unor agresiuni. De aceea, telefonul mobil al unui copil trebuie să fie cât mai simplu, să nu aibă acces la Internet şi să deţină puţine minute de convorbire disponibile.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here