USR, împotriva Gorjului! Iată cum s-a derulat închiderea celei mai mari cariere de lignit din România!

2232

Închiderea Carierei Roșia a generat multe semne de întrebare cu privire la elaborarea documentelor emise de către Agenția pentru Protecția Mediului, a căror suspendare, deocamdată, a fost obținută, precum și în legătură cu apărarea în fața instanței a Complexului Energetic Oltenia, dar mai ales în privința intereselor care sunt în spatele demersurilor în justiție, din ultimii ani, ale așa ziselor organizații de mediu care au cerut anularea autorizațiilor de mediu ale exploatărilor miniere de lignit. Ultima decizie a Tribunalului București a fost pusă ,,în executare”, atipic, printr-o solicitare la poliție și o plângere penală, de Octavian Berceanu, membru USR, candidat la funcția de președinte al partidului, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu și, atenție!, ,,consultant, colaborator și voluntar” al Greenpeace România.

Decizie
Tribunalul București a dispus, la data de 17 iunie a.c., suspendarea executării deciziei de încadrare nr.11742/09.01.2020 şi a acordului de mediu nr. 8/2020 emis de APM Gorj, până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anulare, pentru exploatarea minieră Roșia. Concret, Asociația Bankwatch a cerut instanței, în iulie 2020, anularea actului administrativ emis de APM Gorj, după ce, cu un an înainte, în octombrie 2019, reușise acest lucru la Curtea de Apel București. După zece luni de blocaj, timp în care cariera minieră nu și-a putut extinde fronturile de lucru compania a obținut un nou acord de mediu, pentru care Bankwatch și începuse acțiunea de anulare. Trebuie menționate cel puțin două aspecte relevante din noul acord de mediu pentru proiectul „Continuarea lucrărilor miniere in perimetrul de licența extins-Cariera Roșia de Jiu” pentru a putea cântări cum apără mediul așa zisa asociație de mediu. În privința compatibilității cu obiectivele de protecţie a sitului Natura 2000, există o adresa de răspuns, din aprilie 2020, de la Consiliul Județean Dolj-Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Durabilă Dolj, în legătură cu perimetrul de licența extins -Carieră Roșia de Jiu, în care se comunică faptul că ,,în urma cercetărilor efectuate în scopul elaborării planului de management, aprobat în 2016, precum și a aplicării protocoalelor de monitorizare, activitățile miniere desfășurate în zonă NU au fost identificate presiuni/amenințări asupra habitatelor sau speciilor protejate și NU s-a identificat un potențial impact negativ asupra stării de conservare a acestora”. În consecință, în urma analizei documentelor, se concluzionează că ,,activitățile de exploatare a lignitului din Cariera Roșia de Jiu NU au legătura directă cu obiectivele de conservare ale speciilor și habitatele de interes conservativ din interiorul sitului ROSCI 0045 și nu este necesar pentru managementul sitului”. Mai mult, există în documentația care a stat la baza eliberării acordului de mediu și documente de la Administrația Bazinală a Apelor (ABA) Jiu, citată la un moment dat și în proces, care concluzionează că ,,parametrii calitativi ai corpului de apă de suprafață (RORW7.1_B51 Jiu – Rovinari – Ac. Turceni) și ai corpului de apă subterane (ROJI05 – Lunca şi terasele Jiului şi afluenţilor săi) NU vor fi afectați prin creșterea valorilor concentrațiilor indicatorilor monitorizați peste limitele reglementate (Autorizările de gospodărire apa si HG 352/2005)”. Deși aceste documente au ajuns la dosarul cauzei în aprilie și mai, luna trecută, Tribunalul București a hotărât suspendarea acordului de mediu. CEO a declarat recurs, însă instanța nu a stability termen de judecată. În aceste condiții, deși există acte normative privind extinderea fronturilor de lucru și creșterea producției, așa cum a cerut Guvernul, în contextual crizei energetice, în lipsa Acordului de Mediu acest lucru nu se poate realiza.

Legătura cu USR
Decizia de suspendare a instanței a fost pusă ,,în executare”, joi, de Octavian Berceanu, membru USR, care a venit la poarta carierei și a chemat poliția să constate că exploatarea minieră funcționează ilegal. Candidat la funcția de președinte al USR, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu, Berceanu este, din 2015, ,,consultant, colaborator și voluntar” al Greenpeace România, o altă ața zisă organizație de mediu care militează împotriva cărbunelui. Trecutul lui Octavian Berceanu ar fi legat de companii care se ocupă de afaceri cu masa lemnoasă. Potrivit informațiilor apărute în presă, în vremea în care era inspector Romsilva era și asociat în două companii pe care tocmai din acea poziție ar fi trebuit să le controleze și să le verifice dacă încalcă legea. În acest context trebuie amintit că, în 2019, Dan Barna, șeful USR, a venit în Gorj, în Campania electorală pentru alegerile prezidențiale, și a afirmat că trebuie închis cărbunele și termocentralele CEO să treacă pe gaze. Relativ recent, USR a atacat la Curtea Constituțională legea care permite finalizarea hidrocentralelor de pe Jiu. În aceste condiții, se naște o întrebare: de ce adoptă USR decizii împotriva Gorjului?
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here