USL a pierdut un colegiu de deputat dar a câştigat şapte mandate

493

Datele finale anunţate de Biroul Electoral Judeţean Gorj arată că USL a pierdut un colegiu de deputaţi, respectiv Colegiul 1 unde candidatul lor era Gheorghe Iana. În rest, toate colegiile şi la Senat şi la Camera Deputaţilor au fost închise de USL. În aceste condiţii, în afara oamenilor de la USL, PP-DD intră în Parlamentul României cu Răzvan Rotaru, cel clasat pe locul doi în colegiul neînchis de doctorul Iana. Pe redistribuire, PP-DD sau chiar ARD ar putea să mai obţină un mandat de deputat, dublând unul dintre colegii. La fel de bine este posibil ca la redistribuirea naţională să mai avem încă doi deputaţi în plus, respectiv PP-DD şi ARD sau chiar niciunul.

Rezultatele finale ale alegerilor din 9 decembrie 2012 au fost anunţate aseară de către Biroul Electoral Judeţean Gorj. Astfel, după numărarea tuturor voturilor din secţiile de votare, USL a închis ambele Colegii la Senat şi 5 din 6 Colegii la Camera Deputaţilor. În afara useliştilor, prin neobţinerea de 50 plus unu pe Colegiul lui Gheorghe Iana, care a obţinut 49,14%, candidatul de pe locul doi, respectiv Răzvan Rotaru va fi parlamentar pe Colegiul I cu 28,32 %. Datele arată în felul următor. La Senat, pe Colegiul 1, Dian Popescu a obţinut 54,51%, Ion Ruşeţ, 10,91%, iar Tudor Barbu, 32,92%. La Colegiul 2 pe Senat, Toni Greblă a luat 57,04%, Mircea Şcheau, 7,32%, iar Cătălin Zamfira 33,64%. Pentru Senat nu mai există niciun fel de surpriză. Colegiile sunt închise, iar redistribuirea celorlalte voturi vor merge în alte judeţe. La Gorj nu va mai fi dublat niciun colegiu, adică judeţul va rămâne doar cu doi senatori, iar aceştia aparţin USL.

Rezultate!
La Camera Deputaţilor situaţia finală arată în felul următor. Colegiul 1, Gheorghe Iana, 49,14%, Ion Cupă, 19,77% iar Răzvan Rotaru, 28,32%. Pe acest colegiu, pentru că Iana nu a închis colegiul, locul de deputat a fost câştigat de Rotaru de la PP-DD. Pe Colegiul 2, Mihai Weber a câştigat cu 55,01%. Dan Vâlceanu a obţinut 15.06%, iar Gheorghe Neaţă, 26,05%. Colegiul 3 îi revine uselistului Scarlat Iriza cu 58,40%. Aici, Alin Zgăbaia a obţinut 6%, în timp ce Bebe Tauru, 31.79%. Colegiul 4 a fost câştigat de medicul Camelia Khraibani cu 56,35%. Pe locul doi s-a clasat Aurel Slapciu cu 26,11%, în timp ce Severus Militaru a obţinut 14,09%. Colegiul 5 a fost, de asemenea, câştigat de Vasile Popeangă cu 52,99%, în timp ce Nicolae Burchel a luat 6,34%, iar Niculina Mocioi, 37,63%. Colegiul 6 de deputaţi a fost câştigat de premierul Victor Ponta cu 60,07%. Pe acest colegiu, Nicolae Daviţoiu a luat 4,65%, iar Dan Diaconescu 33,48%. În aceste condiţii, 5 Colegii de deputaţi sunt închise de USL, iar altul revine PP-DD-ului, respectiv Răzvan Rotaru, iar la Senat USL a luat tot.

Ce-o vrea softul!
Pe redistribuirea naţională sunt posibile trei variante. Una dintre ele este aceea ca Gorjului să-i mai revină încă două Colegii de Deputaţi, având în vedere reprezentativitatea de 0,64% pentru ARD şi 1,85% pentru PP-DD. Deci, unul pentru ARD şi parlamentarul ar fi Ion Cupă, dublând Colegiul 1 şi unul pentru PP-DD, iar deputat ar fi Niculina Mocioi, dublând Colegiul 5. A doua variantă este ca Gorjului, prin redistribuire să-i mai revină doar un singur deputat, iar acela ar fi de la PP-DD, având în vedere cota de reprezentativitate. Iar cea de-a treia variantă este aceea ca lucrurile să rămână aşa cum sunt, adică să nu mai existe niciun alt loc de deputat, Gorjul rămânând cu 6 deputaţi, 5 ai USL şi unul al PP-DD, acela fiind Rotaru şi doi senatori. Toată această redistribuire nu poate fi controlată. La nivel naţional există un soft care completează mandatele, astfel încât ne putem trezi ca resturile din Gorj să meargă spre un alt judeţ, unde un candidat de pe locul 4 al unui colegiu să intre în Parlament. În câteva zile, datele vor fi centralizate şi apoi împărţite pe judeţe. Abia atunci vom ştii exact care sunt şi parlamentarii care ajung la Palatul Victoria cu ajutorul resturilor.
Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here