Urzicile, eficiente în tratarea multor boli

3492
urzicaPentru că nu mai e mult până la instalarea primăverii, atunci când îşi vor face prezenţa şi urzicile nu ezitaţi să urmaţi o cură de ceai de urzici deoarece organismul are nevoie în această perioadă de mai multe vitamine. Folosite încă din Antichitate, urzicile reprezintă o adevărată sursă de vitamine pentru organism.

Antipatică prin înţepăturile şi usturimea pe care le provoacă atunci când vine în contact cu pielea omului, urzica este un dar de la natură în tratarea diferitor afecţiuni. Cura cu urzici, ceaiul de urzici, tinctura sau decoctul pe bază de urzici sunt astăzi considerate adevărate tratamente naturiste care vă redau sănătatea şi buna dispoziţie.

Cu ajutorul urzicilor pot fi tratate diverse afecţiuni
De-a lungul timpului, tratamentele naturiste pe bază de urzici au devenit din ce în ce mai căutate datorită minunilor pe care le au asupra organismului uman. Folosite preferabil în stare naturală şi nu din conservă, urzicile vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul de apărare al corpului uman. Ele au un rol benefic în înlăturarea stării de anemie, specifică primăverii, împiedică multiplicarea bacteriilor din organism, au efecte benefice în bronşite şi astm, stimulează metabolismul şi secreţia bilei, fluidifică sângele prin activarea procesului de formare a trombocitelor, leucocitelor şi eritrocitelor, scade glucoza din sânge, influenţează pozitiv reumatismul şi guta etc. Pe lângă toate acestea, remediile naturiste pe bază de urzici au efecte curative în combaterea tusei, a diareei, a dizenteriei şi a stărilor inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Orice cură cu urzici este binevenită în fiecare primăvară pentru că vă redă buna dispoziţie şi vă ajută în păstrarea unui organism sănătos şi plin de viaţă.
Ceaiul de urzici, un remediu naturist pentru orice boală
Ceaiul de urzici se recomandă a se consuma mai ales primăvara. Ceaiul de urzici este un adevărat tonifiant pentru stomac, are rol benefic asupra pancreasului şi a căilor urinare, scade glicemia din sânge şi, în acelaşi timp, are un efect uşor laxativ. Pentru prepararea ceaiului de urzici se folosesc 2 linguriţe de frunze de urzici uscate la o ceaşcă de apă fierbinte. Se bea fără zahăr de 4 ori pe zi. Dacă vreţi să vă trataţi de boli hepatice sau biliare, de afecţiuni cardiace sau afecţiuni ale sângelui, chiar si leucemie, atunci cura cu ceai de urzici trebuie să dureze mai multe săptămâni. Preventiv, puteţi consuma o ceaşcă de ceai de urzici pe zi pe tot parcursul anului. Pentru a-şi păstra proprietăţile naturale, preparaţi ceaiul de urzici numai prin opărire şi dacă doriţi să-i îmbunătăţiţi gustul puteţi adăuga puţin muşeţel sau mentă.
Urzica se foloseşte ca:
Infuzie – se foloseşte o linguriţă cu vârf de urzică uscată la 1/4 litru de apă. Nu se fierbe, ci doar se opăreşte.
Tinctura de urzică – rădăcinile, scoase din pământ primăvara sau toamna, se spală cu o perie şi se taie mărunt. Se umple cu ele o sticlă şi se toarnă deasupra rachiu de secară de 38-40% şi se lasă să stea 14 zile la loc călduros.
Băi de picioare – rădăcinile bine spălate şi periate (2 mâini pline) şi de urzici proaspete (tulpină şi flori – aceeaşi cantitate) se lasă peste noapte în 5 litri de apă şi se încălzesc a doua zi până dau în clocot. Se introduc picioarele în baia făcută cât se suportă de fierbinte şi se ţin 10 minute. Urzicile rămân în apă în timpul băii. Această baie de picioare poate fi folosită încă de 2-3 ori, dacă este reîncălzită. Deşi pare ciudat, urzicile sunt contraindicate femeilor însărcinate pentru ca, cercetările de laborator, au dovedit că acestea pot determina contracţii ale uterului.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here