Un român a deranjat liturghia de Anul Nou a Suveranului Pontif

445

Românul Iulian Jugărean pare să fi devenit protestatarul nelipsit de la slujbele Papei Benedict al XVI-lea. La liturghia de Anul Nou din piaţa Sfântul Petru, bărbatul a arborat, pe o schelă, o uriaşă pancartă în care-i cerea Suveranului Pontif  să „pună capăt terorismului”.

Zeci de mii de oameni s-au adunat în piaţa Sfântul Petru pentru prima liturghie pontificală Angelus din 2013, transmisă şi la televiziune. Până la apariţia Papei, ei au putut asista la neobişnuitul protest al lui Iulian Jugărean. Românul a reuşit să se caţere pe o schelă ridicată pentru restaurarea colonadei din piaţă. Aici, el a desfăşurat o pancartă prin care-i cerea Papei să se alăture luptei împotriva terorismului. Jugărean invoca şi o scrisoare pe care i-ar fi adresat-o atât Suveranului Pontif, cât şi Parlamentului European, fără a primi răspuns. Papa nu i-a dat atenţie, ci a rostit doar tradiţionalele urări de Anul Nou în mai multe limbi, dar, de această dată, nu şi în română. Protestul lui Iulian Jugărean le-a creat probleme doar operatorilor televiziunii, care s-au străduit să evite prezenţa pancartei în cadru. 

Până la urmă, românul a acceptat, totuşi, să coboare şi a fost dus la poliţie. Iulian Jugărean s-a făcut cunoscut în octombrie 2011, când a dat foc unei Biblii, tot în timpul unei liturghii a Papei în piaţa Sfântul Petru. A încercat să manifesteze şi la slujba de Crăciun de săptămâna trecută, dar poliţia l-a oprit la timp. Autorităţile italiene bănuiesc că el suferă de afecţiuni mentale.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here