În întâmpinarea celebrării de anul acesta a Zilei Europei (9 mai), Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat în data de 7 mai câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Printre câștigătorii de anul acesta se află și ,,Ambulanța pentru Monumente” (România), proiect laureat la categoria Educație, Formare și Conștientizare, susținut de Prințul Charles al Marii Britanii, și care, pe parcursul anului curent, se va extinde și în județul Gorj.
Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție. Prinţul Charles i-a felicitat printr-un mesaj video pe voluntarii români implicaţi în proiectul ,,Ambulanţa pentru monumente”, care au câştigat, joi, Premiul European pentru Patrimoniu la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare. ,,România are o moştenire arhitecturală incredibil de bogată şi am avut norocul să văd o parte din ea în decursul vizitelor mele în România din ultimii douăzeci de ani. De aceea, voi continua să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a vă ajuta să conservaţi comorile extraordinare care încă mai există în ţara voastră şi care reprezintă o parte unică a patrimoniului cultural, al vostru şi al Europei. Nu pot decât să sper că tot mai mulţi români se vor uni pentru a salva această moştenire excepţională, astfel încât ea să poată fi admirată şi de generaţiile viitoare, care să înveţe lecţii valoroase despre durabilitatea şi eternitatea tradiţiilor vii”, a afirmat în mesajul său prinţul de Whales.
Monumentele istorice din Gorj vor fi salvate!
Proiectul ,,Ambulanţa pentru monumente” este susţinut de prinţul Charles al Marii Britanii și până în prezent a fost derulat în mai multe județe din țară, precum Alba, Braşov, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu, iar după ce a obținut cea mai importantă distincţie europeană din domeniul patrimoniului, a reușit să intre în competiţie pentru ,,Premiul Publicului” care se acorda prin vot, la linkul https://vote.europanostra.org/. ,,În cei patru ani de existenţă, ,,Ambulanţa pentru monumente” a însemnat: intervenţii asupra (…) monumentelor istorice, 10.500 de membri ai comunităţilor locale conştientizaţi asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expoziţii, 5 camionete dotate cu unelte şi echipamente, 233 de voluntari implicaţi şi 73 de parteneri şi sponsori. Proiectul urmează să se extindă anul acesta în judeţele Argeş, Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Mehedinţi, Prahova şi Suceava. Principalul susţinător al proiectului este ASR Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation şi Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture”, a declarat coordonatorul proiectului, Eugen Vaida.
Izabella Molnar