Un pacient cu probleme psihice, de la Turceni – N-a mai vrut să coboare de pe acoperiş…de supărare

462

spitalUn tânăr de 23 de ani, internat cu probleme psihice la Spitalul de Psihiatrie Turceni, s-a urcat pe acoperişul spitalului, refuzând să mai coboare, după ce a făcut o criză.

Dacă nu ar fi avut această recidivă psihică, tânărul ar fi avut toate şansele de a fi externat.

Gheorghe B., de 23 de ani, se află internat la Spitalul de Psihiatrie din Turceni de aproximativ două săptămâni. Acesta era considerat un pacient liniştit şi chiar ascultător, până când s-a supărat şi s-a urcat pe spital de unde a ameninţat că se aruncă. „Nu am mai avut probleme cu el. Este la noi de două săptămâni şi ieri chiar s-a discutat externarea sa pentru că se simţea mult mai bine”, a spus managerul spitalului, Ana Diţescu. Tânărul se pare, însă, că a încercat să vorbească la telefon cu mama sa, dar aceasta nu i-a răspuns. Criza ar fi pornit din această cauză la care s-a adăugat şi faptul că unul dintre pacienţi i-ar fi luat 50 de lei, singurii bani de care dispunea. Supărat peste măsură, Gheorghe a profitat de neatenţia asistenţilor care, oricum, sunt foarte puţini, şi a urcat scările spre pod. „La intrarea de la pod este pus un lacăt dar există şi un geam fără grătar. El a reuşit să treacă de acest geam şi a urcat pe acoperiş de unde nu a mai vrut să coboare”, a mai declarat Diţescu.
A coborât după 40 de minute
Tânărul a fost dat jos de pe clădire de către pompieri, după aproximativ 40 de minute. Acesta nu a fost violent şi nu a fost necesară o intervenţie în forţă. După mai multe discuţii, bărbatul s-a lăsat escortat de pompieri în interiorul spitalului. „Am primit un apel la ora 23.59 cum că un pacient de la Turceni s-a urcat pe clădire şi nu se mai dă jos. S-a intervenit cu o autospecială de la Detaşamentul de Pompieri Turceni. Intervenţia a durat 40 de minute, cu aproximaţie, şi nu a pus probleme deosebite”, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.
Numărul mare de pacienţi, ţinut greu sub control de asistenţi
Potrivit managerului spitalului, pacientul în vârstă de 23 de ani se afla, ieri, încă în criză, fiind, de această dată, atent monitorizat. Bolnavul a putut urca pe acoperiş pentru că situaţia în acest spital este una foarte dificilă, un singur asistent fiind nevoit să aibă grijă de 40 de pacienţi. „Avem 120 de pacienţi deşi dispunem de o capacitate de 100 de paturi şi de buget pentru 60 de bolnavi. Practic avem 40 de pacienţi la un asistent, este foarte greu”, a completat managerul Ana Diţescu.
Bolnavii stau ca în conservă
Mulţi dintre pacienţi sunt numai în grija spitalului fie pentru că nu mai au rude, fie pentru că acestea îi vizitează foarte rar. Nu mai puţin de 40 dintre pacienţi nu au aparţinători şi nu sunt nici asiguraţi, iar încă aproximativ 30 de persoane au o situaţie materială foarte dificilă, fiind uitaţi inclusiv de familie. Ţinând cont şi de starea lor psihică, certurile dintre pacienţi sunt chiar frecvente, banii fiind unul dintre motive, cu atât mai mult cu cât, în unele saloane, stau şi câte 5 – 6 pacienţi, la grămadă.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here