Un nou concurs de creație pentru liceenii gorjeni

567

Elevii de liceu din Gorj sunt invitați să participe la un nou concurs de creație, organizat la nivel județean de către Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu.

Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu organizează anul acesta prima ediție a Concursului Județean de Creație ”Titu Rădoi”. Concursul și-a propus ca scop dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare prin dobândirea unor informații corecte despre cultura universală și cea națională, precum și identificarea, stimularea și valorificarea potențialului artistic al elevilor prin realizarea unor lucrări originale. ”Concursul se adresează elevilor din clasele IX-XII și urmărește promovarea actului cultural în rândul tinerei generații, aceasta fiind asociată ideii de pasivitate față de cultură, ceea ce nu corespunde în totalitate realității, deoarece adolescentul contemporan este receptor și creator de formă artistică. Având în vedere faptul că activitățile nonformale se completează cu activitățile informale/formale, acest proiect pornește de la necesitatea optimizării activităților extrașcolare corelate procesului de învățământ din dorința de a promova și a pune în valoare cultura contemporană și creativitatea adolescenților. Activitățile care se vor realiza în cadrul acestui proiect ne dau posibilitatea să subliniem creativitatea celor implicați în proiect, elevi și profesori”, spun organizatorii.

Înscrieri până pe 15 mai
Concursul de creație se desfășoară pe două secțiuni: secțiunea ”Creație literară”, cu subsecțiunile ”Poezie”, ”Proză”, ”Dramaturgie” și ”Eseu liber”, și secțiunea ”Arte vizuale”, subsecțiunea ”Pictură/Desen”. Participanții vor trimite lucrările și fișa de participare într-un singur fișier atașat, pe adresa electronică a concursului, liceumagheru@yahoo.com, până la data de 15 mai 2017, respectiv prin poștă pentru secțiunea ”Arte vizuale”. Un concurent poate participa la una sau mai multe secțiuni/subsecțiuni. În concurs pot fi înscrise texte sau lucrări care nu au mai participat la vreun alt concurs, nu au mai fost premiate la vreo manifestare și care nu au mai fost publicate (inclusiv pe internet). Tema generală a secțiunii ”Creație literară” este ”Adolescența”. Pentru subsecțiunea ”Poezie” se va trimite un text într-un singur fișier Word, pe adresa liceumagheru@yahoo.com. Autorii vor scrie un poem, având ca titlu ”Scrisoare către adolescenți”. Pentru subsecțiunea ”Proză” se va trimite, pe aceeași adresă de e-mail, câte o lucrare scrisă pornind de la următorul pasaj: ”Printre alte lucruri, o să îți dai seama că nu ești prima persoană care a fost vreodată nesigură sau speriată de comportamentul uman. Nu ești sub nicio formă singurul care trece prin acele situații. O mulțime de oameni au fost în egală măsură tulburați din punct de vedere moral și spiritual cum ești tu acum. Din fericire, unii dețin recorduri ale acestor stări…” (J.D. Salinger, ”De veghe în lanul de secară”). Pentru subsecțiunea ”Dramaturgie”, autorii vor trimite o lucrare originală de cinci-zece pagini, pe tema dată, iar pentru subsecțiunea ”Eseu” se va trimite o lucrare originală de maximum patru pagini, cuprinzând un eseu liber pe tema ”România mea”. Pentru secțiunea ”Arte vizuale”, lucrările vor fi trimise prin poștă la adresa: Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, str. Lt. Col. Dumitru Petrescu, nr. 3, Târgu-Jiu, Gorj. Se vor trimite maximum trei lucrări. În perioada 15 – 19 mai, juriul concursului, alcătuit din cadre didactice de specialitate din învățământul preuniversitar, va selecta creațiile care vor fi premiate. De asemenea, cele mai valoroase lucrări vor fi publicate într-un volum special dedicat manifestării. Premierea va avea loc în data de 23 mai 2017.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here