Un nou „cod de conduită” taliban cere limitarea numărului atacurilor sinucigaşe

478
talibaniUn nou „cod de conduită” militară taliban cere limitarea numărului atacurilor sinucigaşe cu scopul de a evita uciderea de civili, dar oficiali americani şi afgani consideră acest document drept un instrument de propagandă, pe care l-au calificat drept ipocrit, relatează CNN.
„Atacurile sinucigaşe trebuie să reprezinte o valoare înaltă şi să aibă un scop important, deoarece un fiu curajos al islamului nu trebuie să fie folosit pentru non-valori şi ţinte nefolositoare”, se arată în acest cod de conduită.

„În atacurile sinucigaşe, uciderea de persoane nevinovate şi producerea de pagube proprietăţii acestora trebuie să fie reduse la minim”, subliniază codul. „Mujahedinii trebuie să se comporte frumos cu oamenii pentru a se apropia mai mult de inimile musulmanilor civili”, potrivit codului. Această broşură, obţinută de postul de televiziune în nord-vestul Pakistanului, apare într-un moment extrem de important pentru războiul dintre militanţi şi trupele internaţionale din Afganistan, unde se poartă lupte puternice în provincia Helemand şi unde se încearcă stabilizarea ţării înaintea alegerilor prezidenţiale. Purtătoarea de cuvânt a forţelor americane din Kabul, locotenentul Christine Sidenstricker, a declarat că este interesant că acest document are ca scop tocmai cum să-i „înveţe pe băieţii răi cum să se poarte”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, generalul Zaher Azimi, a calificat codul drept „propagandă”, afirmând că talibanii „nu îl vor aplica niciodată” şi prezentând decapitarea unui militar afgan în rezervă ca adevăratul mod de a se comporta al acestora.
Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here