Un nou an universitar la UCB Târgu-Jiu

457

carciumaru si gorunUniversitatea ,,Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu şi-a deschis ieri porţile pentru studenţii întorşi la şcoală. Festivitatea de deschidere a anului universitar nu le-a

tihnit însă prea bine politicienilor invitaţi de conducerea universităţii la manifestările legate de acest eveniment, asta deoarece la nivel central, Guvernul PD-L-PSD atârna doar într-o aţă. Semnarea ordinului de demitere a pesedistului Dan Nica a picat însă ca un fulger asupra asistenţei de la UCB, iar politicienii aflaţi aici au început să facă feţe-feţe.

Adrian Gorun, rectorul UCB Târgu-Jiu, a împărţit evenimentul, cauzat de deschiderea anului universitar, în mai multe etape. Cea mai importantă a avut loc în incinta Facultăţii de Inginerie, asistenţa fiind formată din cadrele didactice ale instituţiei de învăţământ superior, din membrii ai senatului, din decanii facultăţilor, din politicieni, oameni de afaceri, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene şi lideri politici importanţi. Unii au întârziat şi au fost apostrofaţi rapid de rectorul UCB.
Studii de doctorat la UCB
Primul care a luat cuvântul la tribuna UCB a fost rectorul Adrian Gorun. „Onoraţi invitaţi, stimaţi colegi vă urez bun venit în cetatea gorjeană a ştiinţei şi cunoaşterii academice, cetate înnobilată de numele marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, şi-a început discursul şeful universităţii de stat gorjene. „UCB este una dintre cele mai tinere universităţi din ţară, construită în timp scurt, studenti2apreciată dar şi contestată de merite şi neîmpliniri. Afirm de la această tribună, acum la început de nou an academic, că UCB nu este nici mai bună, nici mai rea decât sistemul educaţional românesc, că în demersurile ei nu este mai puţin performantă decât marile universităţi care populează spaţiul academic românesc de aproape 100 de ani”, a completat Gorun, povestind celor prezenţi că instituţia de învăţământ va organiza din acest an şi cursuri de doctorat, asta alături de cele de masterat deja finalizate de mai multe generaţii de studenţi. „Tradiţia şi strălucirea vieţii spirituale rămân pe mai departe resorturi apriorice ale recunoaşterii valorii, pe bună dreptate, dar strălucirea marilor universităţi, multe din ele partenerele noastre în activitatea didactică şi de cercetare, nu pot rămâne repere imuabile într-o societate supusă globalizării şi subordonată cunoaşterii fără frontiere”, spune, mai departe, Gorun, prezentând apoi dotările universităţii care atrag anual tot mai mulţi studenţi. Gorun a afirmat că UCB se va dedica şi cercetării, o sumă importantă de bani urmând să fie utilizaţi, în acest an universitar, şi cu acest scop.
Cârciumaru şi Călinoiu, alături de universitari
„Cum identitatea înseamnă tradiţie, trebuie să fim norocoşi că la Târgu-Jiu, după nişte eforturi majore, funcţionează Universitatea «Constantin Brâncuşi»”, şi-a început discursul de la UCB şi Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu. Edilul local, alături de colegul său din administraţia judeţeană, Ion Călinoiu au fost alături de universitarii de la instituţia de învăţământ din municipiu.
În sală a fost prezent şi Ionel Manţog, liderul PD-L Gorj, Viorel David, patronul firmei Artego dar şi Nicolae Mischie, de această dată în calitate de cadru universitar.
Studenţii au fost apoi invitaţi, la finalul cursurilor, să participe la festivităţi asemănătoare la sediul fiecărei facultăţi.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here