UN GORJEAN MEMBRU DE ONOARE AL ACADEMIEI ROMÂNE

1623
Signature --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Anul acesta la 15 Octombrie se vor împlini 135 de ani de la naşterea (la data de 15 octombrie 1885) în comuna Săcelu, judeţul Gorj, a consăteanului nostru Dumitru N. Ciotor, fiul lui Nicolae Ciotor ţăran cu o gospodărie (modestă, frumoasă) situată în „Dealul Ciocea” într-un cătun cu trei familii (Sadoveanu, Ciotor şi Coman).
Fiul cel mare, Dumitru, a urmat şi a absolvit Şcoala Pedagogică din Craiova devenind învăţător, urmând apoi Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.
Inițial, Dumitru Ciotor a funcţionat ca învăţător în mai multe localităţi din Oltenia, iar după absolvirea Facultăţii de Drept, părăseşte învăţământul şi se specializează în alte domenii după câţiva ani de studii în Suedia dovedindu-se şi un bun cunoscător al limbii engleze.
În anul 1916 ocupă funcţia de interpret pe lângă „Legaţia Română” din Stockholm şi se dedică diplomaţiei.
Face traduceri interesante, o istorie a României în limba franceză. Este apreciat de Nicolae Iorga şi îi trimite o scrisoare de mulţumire pentru traducerea lucrărilor sale în limba engleză şi pentru serviciile aduse de el ţării noastre.
În anul 1920 este numit viceconsul apoi secretar al „Misiunii Române” la Liga Naţiunilor din Londra unde cunoaşte şi se împrieteneşte cu Nicolae Titulescu şi participă alături de el în „Comisia Română” pentru negocierile în privinţa datoriilor de război ale României faţă de S.U.A.
Dumitru Ciotor participă la Copenhaga în calitate de împuternicit al Guvernului nostru la tratativele pentru reglementarea pe cale paşnică a relaţiilor dintre cele două ţări, cu diplomatul sovietic Maxim Litvinov.
Duce, de asemenea, tratative cu ministrul de Externe al Rusiei Sovietice cu privire la recunoaşterea oficială de către Rusia a intrării Basarabiei în componenţa statului roman, precum şi restituirea tezaurului României.
În 1932 este trimis cu misiuni deosebite pe lângă „Legaţiile special” ale României la Washington şi Paris.
Pentru toate acestea diplomatul şi omul politic de acum Dimitrie Ciotori este numit membru de onoare al Academiei Române în anul 1936.
Dimitrie Ciotori a fost şi un mare pasionat colecţionar de manuscrise, stampe, hărţi, cărţi rare, reviste, etc, pe care le oferea cu drag Academiei Române.
După instaurarea regimului comunist în ţara noastră D. Ciotori este exclus din Academia Română.
Acesta se autoexilează în străinătate şi continuă să se ocupe de traduceri, să colaboreze, şi să publice în ziare şi reviste din ţară şi străinătate, făcând cunoscute lumii cultura și valorile româneşti de atunci.
În 1962 într-o lucrare de istorie contemporană publicată la Madrid în care personal analizează cu obiectivitate acordurile de la Yalta, Teheran şi Moscova dintre Stalin, Roosevelt și Winston Churchill, în urma cărora România și alte ţări din centrul şi estul Europei au fost cedate sferei de influenţă sovietică, fiind catalogată „cea mai mare şi monstruoasă dintre crimele istoriei” înţelegerile fiind etichetate de către autor drept ,,păcatul de moarte al lumii accidentale”.
În 1990 Dimitrie Ciotori este repus în drepturi de către Academia Română ca membru de onoare al său.
Se stinge din viaţă în anul 1965 la Londra, în vârstă de 79 de ani.
De bună seamă noi nu putem să nu fim mândri că un fiu al localităţii noastre şi-a adus cât a putut contribuţia la afirmarea ţării noastre pe plan internaţional alături de marile personalităţi ale ţării din acea vreme.
Pentru că a fost şi cadru didactic am dori ca şcoala din Săcelu – Gorj, să-i poarte numele „Dimitrie Ciotori” după merit.
Prof. A. Teodorescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here