Un depozit și un magazin alimentar din Târgu-Jiu și Polovragi, sancționate de inspectorii DSVSA

2223

Două unități de comercializare a produselor alimentare din municipiul Târgu-Jiu și din localitatea Polovragi s-au ales, săptămâna trecută, cu sancțiuni contravenționale ca urmare a unor nereguli depistate de inspectorii Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj.

În cursul ultimei săptămâni, echipele de control din cadrul DSVSA Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din localitățile: Arcani, Baia de Fier, Bălești, Bărbătești, Căpreni, Ciuperceni, Crasna, Jupânești, Lelești, Mătăsari, Motru, Novaci, Plopșoru, Polovragi, Rânca, Runcu, Stănești, Stoina, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Turcinești, Țânțăreni, Țicleni, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.
Controalele efectuate au constat în: verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A., pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a oricăror altor probleme de igienă și siguranță alimentară – 98 controale, având următoarele tematici principale: – controale de verificare a cerințelor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor referitoare la activitățile de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare în unitățile de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor, precum și consumul alimentelor în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor; – controale județene mixte sub coordonarea prefectului județului Gorj, efectuate în scopul prevenirii și limitării răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. O parte din aceste controale a fost efectuată de echipe comune cu alte instituții de control, respectiv I.P.J. Gorj, I.J.J. Gorj, D.S.P. Gorj, C.J.P.C. Gorj, I.T.M. Gorj și I.S.U. Gorj); verificarea în vederea înregistrării/autorizării a șapte unităţi supuse controlului, respectiv 3 restaurante (Rânca, Târgu-Jiu, Țicleni), o pensiune agro-turistică (Polovragi), 1 snack-bar (Târgu-Jiu), 1 bar (Motru), 1 fast-food (Motru), precum și a trei mijloace de transport pentru produse alimentare (Motru, Polovragi); prelevarea unui număr de 12 probe din produse alimentare, apă tehnologică și ambalaje, pentru determinarea unor parametri microbiologici și a unor parametri fizico-chimici (nitriți, monoglutamat de sodiu); controale în exploatațiile non-profesionale de suine din comunele Stănești și Stoina. ,,În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în cuantum de 11.200 de lei, în unități situate în Polovragi și Târgu-Jiu, după cum urmează: o amendă de 1.200 de lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare (băuturi răcoritoare și alcoolice așezate direct pe paviment; cârnați depozitați temporar în afara spațiului frigorific); o sancțiune în cuantum de 10.000 de lei la un depozit alimentar, pentru deficiențe de întreținere a spațiilor: în spațiul de depozitare au fost identificate zone cu exfolieri la nivelul plafonului, precum și porțiuni mari de paviment deteriorat; la momentul controlului nu era asigurată adecvat protecția împotriva contaminării și răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 (substanțe dezinfectante, dozatoare cu biocide, măști buco-nazale de unică folosință)”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here