Un candidat eliminat și peste 100 de absenți, la prima probă scrisă a BAC-ului de toamnă

1090

Sute de absolvenți de liceu din Gorj au susținut, ieri, prima probă scrisă din cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului. La examen nu s-au prezentat însă toți candidații înscriși, iar unul dintre cei prezenți a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă.

Sesiunea de august – septembrie a examenului de Bacaluareat a debutat, ieri, cu proba scrisă la Limba și literatură română, probă la care s-au înscris 651 de absolvenți de liceu din județul Gorj. Peste 100 dintre aceștia nu s-au prezentat la examen, ratând și această șansă de a obține o diplomă de Bacalaureat. Un alt candidat va trebui să aștepte până în anul 2022 pentru a putea susține din nou examenul. ,,La nivelul județului Gorj, la proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul sesiunii august – septembrie a examenului de Bacalaureat s-a înregistrat un număr de 105 absenți. Un singur candidat a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă, incidentul având loc la centrul de examen de la Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu”, a precizat inspectorul școlar Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Astăzi, proba obligatorie a profilului
Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului continuă, astăzi, cu proba obligatorie a profilului, în cele 15 centre de examen stabilite la nivelul județului nostru fiind așteptați peste 900 de candidați. Ultima scrisă din cadrul acestei sesiuni, proba la alegere a profilului și specializării, se va desfășura pe 26 august. Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil din cadrul examenului național de bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice. Reamintim că probele scrise încep la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele/instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a examenului. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Primele rezultate, afișate pe 2 septembrie
Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12.00) și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 14.00 – 20.00. La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD). Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie. Reamintim că, nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here