Un arc electric, cauza incendiului din Rânca

306
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au dat verdictul în cazul anchetei desfăşurate în staţiunea montană Rânca, în urma incendierii celor şase cabane de lemn.

Specialiştii ISU susţin că incendiul a pornit de la un arc electric format în urma unei imperfecţiuni survenite pe reţeaua de curent a cabanelor. Ancheta desfăşurată însă de prefectul judeţului, Liviu Andrei, nu este însă finalizată, doar Inspectoratul Teritorial în Construcţii Gorj au dat un prim verdict. Acesta este că, cele şase cabanele au fost construite legal.

Prefectul judeţului Gorj, Vasile Liviu Andrei, a solicitat miercuri membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să facă verificări pentru a se stabili cauzele care au dus la producerea incendiului de marţi noapte, în care au ars şase cabane din staţiunea montană Rânca. Acesta a dispus să se ia toate măsurile pentru ca de săptămâna viitoare o autospecială a ISU Gorj să fie permanent în staţiune pentru a interveni în cazul în care se mai produc astfel de evenimente. Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj, a cerut Serviciului Control, Calitate, Lucrări de Construcţii ITC Sud Vest Oltenia nr. 2 Gorj să verifice modul în care au fost eliberate autorizaţiile de construcţie a cabanelor din zona Rânca. „Continuă ancheta. Sigur, va mai dura ceva timp până când vom avea rezultatele finale dar ancheta continuă, toate instituţiile statului fiind acolo ca să verifice totul. Vom vedea în final care va fi răspunsul. Singurul răspuns care l-am primit până acum a fost de la Inspectoratul în Construcţii care spune că totul a fost ok, adică s-a construit aşa cum trebuie, că există o hotărâre a Consiliului Local şi există autorizaţii”, a declarat prefectul Liviu Andrei.
Curentul, la verificat
Prefectul a cerut şi reprezentanţilor de la CEZ Distribuţie să controleze consumul de curent electric din staţiune. Înaltul funcţionar public a cerut, de asemenea, să se verifice, de către personalul abilitat, dacă închirierea cabanelor către turişti se face în mod legal. Col. Liviu Dumitraşcu, inspector şef, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. Col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj, l-a informat pe prefectul Vasile Liviu Andrei că din data de 30.03.2009, s-a solicitat primarului oraşului Novaci, Pantelimon Todea şi primarului comunei Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, prezentarea unui raport, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu privire la gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona turistică Rânca, dar, până în prezent aceste măsuri nu au fost comunicate Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.
Maşină de pompieri sus în Rânca
Prefectul Liviu Andrei a stabili ca începând de ieri o maşină de pompieri să fie mutată în Rânca pentru a interveni în caz de incedii. „Am făcut cunoscut ISU Gorj că trebuie dusă o maşină de pompieri acolo. Parteneriatul se va rezolva astăzi(n.r. ieri). Maşina va fi acolo pe perioadă determinată, până când vom avea aprobarea Guvernului României să avem acolo o echipă de pompieri, care să conţină cinci persoane, plus un radiotelegrafist şi un paznic. Cam 7 persoane în total şi două maşini. Trebuie să facem o locaţie pentru pompierii de la Rânca, fiind necesar acest lucru. Am luat această hotărâre pe termen scurt, dar clar de acum se duce o maşină acolo sus. Voi informa apoi Guvernul care va fi cea mai bună soluţie pentru Rânca, pentru emiterea apoi a unei Hotărâri de Guvern care să stabilească oamenii care vor lua acolo, echipele şi cele două maşini care vor deservi Rânca, pe viitor”, a declarat Liviu Andrei.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here