Umiditatea din Muzeul Judeţean va fi monitorizată

484
aparate vechi de masuratMuzeul Judeţean Gorj îşi va completa procesul de modernizare prin achiziţionarea unor higrometre menite să menţină umiditatea necesară în sălile şi depozitele instituţiei. Se vor cumpăra nu mai puţin de 20 astfel de aparate, urmând a fi muzeul cu cele mai multe din ţară.

La Muzeul Judeţean Gorj au existat, cândva, aparate de măsurat umiditatea aerului însă acestea acum sunt piese de muzeu în adevăratul sens al cuvântului. Fiind foarte vechi, acestea au funcţionat o perioadă după care au fost păstrate pur şi simplu, într-un colţ al muzeului. De curând însă, conducerea instituţiei a hotărât să achiziţioneze mai multe aparate pentru monitorizarea temperaturii şi a umidităţii. Termohigrometrul digital este un aparat care afişează concomitent temperatura, umiditatea relativă şi temperatura punctului de rouă, adică temperatura la care apare condensul. Acesta memorează şi afişează valorile maxime şi minime măsurate începând cu ultima resetare. De asemenea, în cazul depăşirii valorii de 65% pentru umiditate se declanşează o alarmă acustică şi optică ce va înştiinţa despre pericolele care plutesc în aer şi ameninţă integritatea obiectelor muzeale.
O mie de euro pentru toate aparatele
În cadrul Muzeului se vor achiziţiona 20 de aparate de acest gen, care vor fi amplasate în toate cele trei secţii şi anume secţia de arhitectură populară în aer liber de la Curtişoara, secţia de artă şi secţia de istorie. Astfel, trei vor merge la muzeul de la Curtişoara şi vor fi amplasate în depozit, şapte la secţia de artă din Târgu – Jiu şi 10 vor rămâne la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu – Jiu, secţia de istorie. Se vor amplasa atât în săli cât şi în depozite, pentru monitorizarea umidităţii şi a temperaturii aerului. Banii pentru termohigrometrele digitale vor fi alocaţi de către Consiliul Judeţean Gorj, un singur aparat având preţul de 50 de euro.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here