Ultimele pregătiri ale Marşului Cultural „Constantin Brâncuşi”

395

L.StanchescuMarşul Cultural „Constantin Brâncuşi” a depăşit stadiul de proiect şi a devenit o realitate ce nu poate fi contestată. Plecarea spre Paris se va face chiar din Hobiţa, pe data de 21 mai, de ziua marelui sculptor gorjean Constantin Brâncuşi. Ultimele pregătiri au fost deja puse la punct.

Eforturile poetului Laurian Stănchescu de a aduce în ţară rămăşiţele pământeşti ale marelui sculptor Constantin Brâncuşi se apropie de punctul culminant. După ce, timp de mai bine de opt luni de zile, acesta a făcut nenumărate demersuri pentru a găsi susţinere, atât în rândul politicienilor, cât şi printre oamenii simpli.

Pornit din Gorj, în toamna lui 2010, proiectul scriitorului Laurian Stănchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, a devenit, în scurt timp, unul de amploare naţională. Acum, Marşul Cultural „Constantin Brâncuşi” are toate detaliile puse la punct, iar în mai puţin de trei săptămâni poetul va pleca spre Paris pentru a recupera rămăşiţele pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi.

Surupăceanu, Ruşeţ şi Cârciumaru susţin demersul lui Laurian Stănchescu

mugurel surupaceanuDeputatul PSD Mugurel Surupăceanu şi senatorul PD-L Ion Ruşeţ şi primarul Florin Cârciumaru susţin demersul lui Laurian Stănchescu. “Îl susţin pe Laurian Stănchescu, fiindcă e foarte importantă repatrierea rămăşiţelor lui Constantin Brâncuşi. La fel de importantă e şi promovarea ansamblului de la Târgu-Jiu şi reunirea pieselor din ţară sub egida unui Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi”, aşa cum eu am propus în Parlament”, a declarat deputatul Mugurel Surupăceanu.

Ion Ruset“Pentru mine, gorjeanul Brâncuşi înseamnă o dimensiune uriaşă în viaţa spirituală a lumii din toate timpurile. Marşul iniţiat de poetul Laurian Stănchescu, gorjean la rândul lui, pe care-l sprijin din toată inima, unic în istoria culturii, trage România după el, conferindu-i onoare şi demnitate”, susţine senatorul Ion Ruşeţ.

Florin Cârciumaru, edilul municipiului Târgu-Jiu se alătură grupului de susţinători ai demersului lui Laurian Stănchescu. „Îl susţinem şi vom vedea în ce formă îl putem ajuta”, a afirmat Florin Cârciumaru.

Ministerul Culturii a aprobat Marşul „Constantin Brâncuşi”

Poetul Laurian Stănchescu a obţinut o aprobare şi de la Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru buna desfăşurare a marşului cultural pe teritoriul României. “Am aprobarea Ministerului Culturii, prin care se va organiza împreună cu direcţiile de cultură din fiecare judeţ, până la ieşirea din ţară, conferinţe de presă şi evenimente culturale, dedicate românului de geniu Constantin Brâncuşi”, a spus Laurian Stănchescu. În acest sens, pe 22 mai, în cea de-a doua zi a Marşului Cultural „Constantin Brâncuşi”, „la fosta Şcoală de Arte şi Meserii, din Craiova, unde a învăţat Constantin Brâncuşi, împreună cu Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu vom aduce un omagiu marelui sculptor”, a adăugat Stănchescu.

Program încărcat, în prima zi a Marşului

Marşul Cultural „Constantin Brâncuşi” debutează pe 21 mai. Punctul de plecare este localitatea natală a sculptorului, Hobiţa. Pentru această zi, poetul Laurian Stănchescu, împreună cu cei care-l susţin, au stabilit o serie de activităţi şi manifestări.

Astfel, „la Hobiţa se va desfăşura un parastas, de organizarea căruia se va ocupa Ion Ruşeţ, după care vom pleca pe jos la Târgu-Jiu. La lăsatul serii, vom iniţia un marş de la Masa Tăcerii spre Poarta Sărutului, apoi pe calea Eroilor până la Biserica Sfinţii Apostoli; acolo va avea loc o slujbă pentru binecuvântarea sufletului lui Constantin Brâncuşi şi a marşului cultural. După acest moment ne vom îndrepta, cu torţe aprinse în mână, spre Coloana Infinitului, pe care o vom înconjura cu un „foc viu”. Totul va fi urmat de un spectacol de folk şi muzică populară veche, deoarece lui Constantin Brâncuşi îi plăcea muzica populară autentică, doinele în special”, a explicat Laurian Stănchescu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here