Ultimele luni ale creditului de consum în euro

409
baniCreditele de nevoi personale în euro sunt pe cale de dispariţie. Împrumuturile în lei, ale căror dobânzi scad constant, le vor lua locul Creditul de consum nu va mai fi acordat de bănci în alte valute decât leu.

„Nu va dura foarte mult până când creditul de consum să fie acordat numai în moneda naţională“, susţine Lucian Anghel, economist-şef în cadrul Băncii Comerciale Române. El estimează, deasemenea, „un nivel staţionar pentru Euribor (rata dobânzii la creditele în euro, practicată între principalele bănci europene) şi un trend descrescător pentru Robor (rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară), care se va apropia de dobânda de politică monetară. Rata Robor este acum încă mult deasupra dobânzii de politică monetară la care BNR atrage depozite la termen pe o săptămână de pe piaţa monetară. Reorientarea către împrumuturile în lei poate deveni o variantă avantajoasă pentru clienţii care doresc să îşi refinanţeze creditele mai vechi, chiar dacă acestea au fost contractate în valută, după o lungă perioadă în care creditarea în lei a fost mult mai scumpă decât orice împrumut în euro sau dolari.

Avantajele schimbării monedei creditului depind însă şi de evoluţia dobânzilor în euro. Aici părerile sunt încă împărţite. Okan Yurtsever, Director Retail Banking & Bancassurance, estimează o reducere a dobânzilor la creditele în euro „având în vedere creşterea competitivităţii între bănci şi perioada de relansare economică ulterioară perioadei de criză“. Pe de altă parte, Ionut Dumitru, economist-şef Raiffeisen, crede că dobânzile în zona euro vor creşte în anii următori, ele fiind acum la un minim istoric: „odată cu revigorarea economiei zonei euro, presiunile inflaţioniste vor reapărea, ceea ce va determina Banca Centrală Europeană să crească dobânzile. Prognoza noastră pentru Euribor la o lună este de 2,5% la finele lui 2011“. În prezent, în cazul unui credit de nevoi personale de 20.500 lei, contractat la GarantiBank, rata la mijlocul perioadei ar fi de circa 593 lei. Tranferând creditul în euro, rata ar fi de 139 euro (echivalent 575 lei) pe perioada rămasă de doi ani, adică deja foarte aproape de nivelul ratei la împrumutul în euro. Se iau în calcul şi comisioanele aferente unei refinanţări (de plată anticipată şi de acordare).
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here