Ultima probă la Evaluarea Naţională le-a dat bătăi de cap elevilor

352

evaluare nationala 1Elevii de clasa a VIII-a au susţinut, ieri, ultima probă la Evaluarea Naţională. Cei aproape 5.000 de absolvenţi gorjeni au jonglat ieri cu cifrele, la proba de matematică. Tinerii au avut la dispoziţie 120 de minute pentru a rezolva subiectele la matematică, care, însă, le-au dat ceva bătăi de cap.

Proba scrisă la matematică a fost ultima din examenele de anul acesta ale Evaluării Naţionale. Emoţiile au fost şi de această dată mai mari pentru părinţii candidaţilor decât pentru cei care au avut de susţinut examenul. Anul acesta, la proba scrisă de matematică au fost înscrişi 4.768 de absolvenţi, însă prezenţi au fost 4.735. Pe parcursul susţinerii examenului, în judeţul Gorj nu a fost înregistrat nici un incident, semn că absolvenţii s-au descurcat bine.

Mult mai greu ca la română

Dacă la proba de luni, la Limba şi literatura română, absolvenţii s-au arătat mulţumiţi de ceea ce au făcut, subiectele nefiind unele dintre cele mai dificile, nu acelaşi lucru se poate spune despre examenul de la matematică. Subiectele variantei de examen care a fost extrasă, cea cu numărul 8, le-a dat ceva de cap gorjenilor. Copiii au explicat că cel mai greu a fost subiectul cu numărul III. Totuşi, au fost şi subiecte cu un grad mediu de dificultate. „A fost mult mai greu decât la Limba română, mai ales ultimul subiect. Primele nu au fost aşa de grele, am reuşit să le fac relativ repede. Dar la ultimul am întâmpinat câteva dificultăţi. Când am ieşit de la examen, am vorbit şi cu ceilalţi colegi ai mei, am comparat rezolvările şi cred că am făcut bine. După baremul de corectare la Limba română, cred că voi lua un 9. Şi la matematică tot aşa. Vreau să intru la Liceul Economic şi îmi trebuie o medie de peste 8. Sper că voi reuşi”, a spus un elev în clasa a VIII-a de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu.

Ecaterina şi Tudor, în topul preferinţelor

_MG_8587Cei mai mulţi dintre târgujienii care au absolvit anul acesta gimnaziul, îşi îndreaptă atenţia spre Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu (CNTV) sau spre Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu (CNET). Profilurile care sunt la mare căutare sunt cele de matematică-informatică şi filologie. „Am avut media generală din clasele V-VIII peste 9.50 şi sper ca şi la Evaluarea Naţională să iau o notă cât mai mare, ca să pot intra la ce liceu doresc. Oricum, concurenţa este foarte mare la colegiile de prestigiu din oraş. Ca să intri la CNTV, acolo unde doresc eu, trebuie să am media peste 9. Vreau la o clasă de matematică-informatică intensiv. Ştiu că acolo sunt pretenţiile foarte mari, dar sunt sigură că mă voi descurca,”, a declarat Mona, absolventă de clasa a VIII-a. Concurenţa este destul de mare şi la CNET, un alt colegiu de prestigiu din Târgu-Jiu. „Îmi doresc din tot sufletul să fiu admisă la Ecaterina. Suntem un grup de prietene care vom da acolo, cinci fete. Toate vrem să intrăm şi cred că avem şanse destul de mari”, a spus Bianca.

Înainte de examen, la biserică

În timpul examenului de ieri, la matematică, câţiva părinţi au fost la biserică, pentru a se ruga lui Dumnezeu, pentru reuşita copiilor. Mulţi dintre ei au declarat că au fost şi înainte de susţinerea examenului la Limba şi literatura română, la un locaş de cult, împreună cu candidaţii. „Am fost şi azi la biserică, de la ora 09:00, de când a început examenul. Am avut emoţii mult mai mari decât fata mea. Şi duminică am fost de am plătit un acatist pentru reuşita fetei la evaluare. Dacă ai credinţă, te ajută Dumnezeu”, a spus mama unei absolvente, în timp ce-şi aştepta fiica să iese din examen. Chiar dacă nu au avut timp să meargă cu părinţii să se roage, şi elevii au avut cruciuliţe sau brăţări care să le poarte noroc. În 24 iunie vor fi afişate rezultatele parţiale (până la ora 14:00) şi tot în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00 – 18:00, vor fi depuse contestaţiile. Rezolvarea contestaţiilor are loc în perioada 25 – 26 iunie, iar în 27 iunie vor fi afişate rezultatele finale.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here