Uleiul de măsline bun la toate

408

ulei de maslineMăslinele sunt cunoscute în zona mediteraneeană încă cu mult timp în urmă. Uleiul de măsline era considerat un adevărat aliment-medicament în perioada Greciei antice. Uleiul era utilizat atât în alimentaţie, dar şi în tratarea anumitor afecţiuni: grecii din perioada antică îl foloseau ca leac în momente de slăbiciune fizică, dar şi împotriva durerilor de burtă.

Cel mai bun ulei de măsline este cel care se extrage din măslinele verzi. Calităţi superioare are uleiul de măsline extra-virgin, obţinut la prima presă a pastei de măsline şi este considerat cel mai sănătos. Calitatea uleiului de măsline extravirgin este dată de soiul de măsline şi de condiţiile climatice.

Constituenţii uleiului de măsline extravirgin?

Conţinutul său este diferit în funcţie de soi şi de condiţiile de creştere.

Componenta de bază a uleiului de măsline este o grăsime mono-nesaturată: acidul oleic. Cantitatea acestuia în uleiul de măsline este în proporţie de 70%-75%.

Dar este o grăsime care face bine organismului, făcând parte din categoria grăsimilor nesaturate. Acizii graşi polinesaturaţi: concentraţia în grăsimile nesaturate este în proporţie de 10%. Omega 6 este în jur de 9% în uleiul de măsline, iar Omega 3 are doar 0,5%.

Uleiul de măsline are şi grăsimi saturate, acele grăsimi care nu trebuie consumate, fiind denumite şi grăsimi „rele”. O astfel de grăsime de acest fel din uleiul de măsline este acidul palmitic.

Dar grăsimile “bune” şi cele “rele” se află în raport suficient de mare aşa încât uleiul de măsline să fie o sursă veritabilă de sănătate.

Acest ulei are şi vitamine: vitamina K se află în proporţia cea mai mare, vitamina E este mai puţină decât în uleiul extravirgin de floarea soarelui şi mai conţine şi provitamina A.

Ce avantaje aduce sănătăţii

Grăsimile bune şi vitamina K fac din uleiul de măsline un bun protector al inimii şi al arterelor. De asemenea, grăsimile din uleiul de măsline sunt un excelent drenor biliar.

Este indicat bolnavilor de litiază biliară, dar şi celor care suferă de litiază renală.

Uleiul de măsline acţionează împotriva cancerului şi reglează tranzitul intestinal.

De altfel, conform anumitor studii, se pare că, acest ulei reduce probabilitatea de apariţie a Alzheimer-ului.

Dar prima caracteristică a uleiului de măsline în ceea ce priveşte efectul este aceea de protejare şi de refacere a sistemului cardiovascular.

Uleiul de măsline extravirgin se comportă destul de bine la prepararea termică în comparaţie cu alte uleiuri (punctul sau de ardere este destul de ridicat ajunge până la 210 grade Celsius). Din această cauză este bun pentru prăjire, deoarece eliminarea grăsimilor toxice în această situaţie este destul de “greoaie” (temperatura de prăjire rar trece peste temperatura de 190-195 de grade). De regulă, calitatea uleiului de măsline extravirgin este atinsă în cazul prăjirii, dar grăsimile dăunătoare care se eliberează vor fi în proporţie destul de mică.

Recomandări

Optaţi pentru uleiul de măsline extravirgin, chiar dacă este mai costisitor. Nu trebuie să consumaţi cantităţi prea mari.

Nu recurgeţi doar la consumul de ulei de măsline extravirgin şi folosiţi şi ulei de floarea-soarelui extravirgin sau ulei din seminţe de struguri extravirgin. Dacă nu consumaţi nuci şi alte seminţe crude este indicat să folosiţi şi din aceste uleiuri, dar în starea lor naturală (în salate sau ca atare). Una-două linguri pe zi sunt de-ajuns. Dar nu consumaţi ulei de măsline seara.

Gustul iute nu trebuie să vi se pară ceva straniu: ba din contră, această caracteristică din gustul său arată că este un ulei de măsline extravirgin de calitate superioară.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here