Uitaţi de societate – Persoanele cu handicap grav vor rămâne fără asistenţă

321

handicap-andreea-balaureaPersoanele cu handicap sunt o categorie de oameni uitată de societate. Chiar dacă există legi în favoarea lor, mereu se găseşte cineva care să nu le aplice.

Aşa se întâmplă şi când vine vorba despre plătirea asistenţilor personali, adică acele persoane care au grijă de cei cu probleme.

La nivelul judeţului Gorj există sute de persoane cu handicap care au nevoi speciale. Cei cu handicap grav nu se pot îngriji singuri, având nevoie fie de un asistent personal fie de un însoţitor. Aceştia, însă, uneori nici nu sunt plătiţi. Potrivit Klarei Şerbănoaica, directorul Direcţiei Judeţene pentru Persoanele cu Handicap, la Muşeteşti, anul trecut, asistenţii personali au fost trecuţi în şomaj încă din luna august, persoanelor cu dizabilităţi fiindu-le oferite sume de bani pentru a putea plăti un însoţitor. Diferenţa constă în faptul că Primăria s-a eliberat de datoriile faţă de stat pe care le presupuneau cele şapte contracte de muncă încheiate cu asistenţii personali.
Primarii nu vor asistenţii personali
Situaţia este una destul de gravă şi în primăriile în care edilii se poartă ca pe propria moşie şi refuză să încadreze în muncă asistenţii personali, pentru a nu achita datoriile la stat. Un astfel de caz, potrivit Klarei Şerbănoaica, este cel de la Primăria Baia de Fier. „Acolo nici nu s-a pus în discuţie încadrarea asistenţilor personali. De când s-a dat legea potrivit căreia primarii pot angaja astfel de persoane, la Baia de Fier au fost angajaţi doar doi oameni. Am mers şi cu juristul acolo şi degeaba. Primarul nu a vrut să le lase persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea de a alege ce anume doresc, asistent personal sau însoţitor. Pe cei care au vrut asistent personal i-au tărăgănat până când, pentru a primi totuşi ajutor, au acceptat şi varianta însoţitorului”, a spus Şerbănoaica.
Bani daţi cu întârziere
Situaţia din Primăria Tismana este una mai specială, mereu înregistrându-se întârzieri în ceea ce priveşte plata asistenţilor personali. Numărul acestora este destul de mare, mai exact 83 de asistenţi personali şi 15 însoţitori, aceştia din urmă neavând contract de muncă. „La Tismana au fost mereu probleme cu plata banilor. Este adevărat că au şi foarte mulţi asistenţi personali, dar mai mereu se întârzie câteva luni”, a mai spus directorul Direcţiei Judeţene pentru Persoanele cu Handicap Gorj. Aşa se face că Tismana a intrat în anul 2010 cu o restanţă de plată în valoare de 68 413 lei. Persoanele cu handicap din această localitate se tem de faptul că vor rămâne fără asistenţi sau însoţitori, în condiţiile în care aceştia îşi primesc banii cu întâziere. „Asistentul meu a primit banii acum pentru ultimele trei luni. Facem un apel către cei responsabili să le dea banii la timp, pentru că riscăm să nu mai stea lângă noi dacă nu primesc indemnizaţiile şi salariile când trebuie”, a declarat o persoană cu handicap sever din Tismana. Banii pentru însoţitori şi asistenţi personali sunt prevăzuţi de la buget, prin primării. Potrivit Klarei Şerbănoaica, tot ce pot face angajaţii Direcţiei Judeţene pentru Persoanele cu Handicap este să aplice avertismente şi să completeze adrese prin care să atragă atenţia primarilor. În rest, rămâne la latitudinea acestora dacă plătesc sau nu pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here