Turcia şi Siria elimină regimul de vize

461
walid-moualemMiniştrii turc şi sirian ai Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu şi Walid Mouallem, au anunţat, la Istanbul, eliminarea vizelor între cele două ţări şi au semnat un acord prin care este intensificată cooperarea bilaterală. „Pe viitor, popoarele noastre vor putea să se deplaseze în cele două ţări ca şi cum s-ar afla mereu în (ţara) lor”, a comentat Davutoglu, în timpul unei conferinţe comune cu omologul său sirian.

Cei doi oficiali au semnat un „document” prin care se instituie un „consiliu de cooperare strategică la nivel înalt”, ce vizează, potrivit ministrului turc, să „maximizeze integrarea”, în special cea economică, între cei doi vecini.
Inspirat de un acord analog încheiat de Turcia în luna noiembrie cu Irakul, textul prevede desfăşurarea periodică de întâlniri între mai mulţi miniştri ai celor două ţări, precum şi organizarea, o dată pe an, a unui consiliu de miniştri comun.
Întâlnirea între miniştri a fost precedată de o discuţie între şeful Guvernului turc, Recep Tayyip Erdogan, şi preşedintele sirian, Bashar al-Assad, în cursul căreia cei doi lideri au evocat eforturile de pace din Orientul Mijlociu şi lupta împotriva rebelilor kurzi din Turcia, a declarat Mouallem.
Relaţiile dintre Turcia şi Siria s-au îmbunătăţit în cursul ultimilor ani, după o lungă perioadă de neîncredere, Ankara acuzând atunci Damascul că îi susţine pe rebelii kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Turcia a servit ca intermediar anul trecut la negocierile de pace indirecte între Siria şi Israel. Ea urma să participe joi la Istanbul la o reuniune între oficiali sirieni şi irakieni, pentru a calma tensiunile generate de acuzaţiile Bagdadului împotriva Damascului, privind lupta împotriva terorismului.
Selecţie Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here