Trofeul Festivalului de Folk, oferit după îndelungi dezbateri

369

castigatoare trofeuEdiţia cu numărul IX a Festivalului de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului” din Târgu-Jiu se pare că a fost cea mai bună ediţie de până acum. Juriul a dezbătut mult, nu de puţine ori iscându-se neînţelegeri între membrii săi şi asta pentru că, aşa cum singuri au spus, au foarte mulţi concurenţi valoroşi, din care au ales cu greu marele câştigător.

Anul acesta, Festivalul de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului” a adus la Târgu-Jiu 25 de concurenţi, interpreţi şi grupuri. Festivalul-concurs a fost împărţit, ca de fiecare dată, pe două secţiuni anume grup vocal şi interpreţi. În cele două seri ale festivalului, membrii juriului prezidat de Mircea „Ciocu” Vintilă, au urmărit concurenţii „la treabă”. După câteva prestaţii cu adevărat valoroase şi percepute foarte bine de public, pe scenă au urcat şi „greii” muzicii folk. În fiecare dintre cele două seri, spectacolul s-a dus până spre ora 3 din noapte. În a doua seară, după ce au ascultat şi ultimii opt concurenţii, membrii juriului s-au retras pentru a delibera în timp ce au început recitalurile.

Trofeul a plecat la Năsăud

folk seara a doua 054Marele premiu al festivalului din acest an a revenit Alexandrei Sidor, din Năsăud. Deşi a interpretat, ca toţi ceilalţi concurenţi, doar două piese, tânăra interpretă a acaparat imediat atenţia publicului şi mai ales pe cea a membrilor juriului. Locul I, la secţiunea interpreţi, a revenit lui Ionuţ Mangă, un interpret din Cluj. Acesta a fost urmat, pe locul II, de Mirona Pascu, tot din Cluj şi, pe locul III, de Claudia Ciobanu, din Paşcani. La secţiunea grupuri, premiul I a revenit grupului „Noi” din Câmpina, premiul II a mers la Iaşi, la membrii grupului „Descântec”, iar premiul III a ajuns tocmai la Siret, la „Altcumva”. Pentru că au fost foarte mulţi concurenţi valoroşi şi departajarea s-a făcut destul de greu, au existat şi mai multe menţiuni. Printre cei care au primit aceste premii se află şi târgujianul Petre Ancuţa, care ne-a reprezentat onorabil.

Cătălin Stepa, la festivalul de la Târgu-Jiu

În cadrul festivalului de la Târgu-Jiu, s-a lansat un nou interpret de muzică folk, Cătălin Stepa, fiul regretatei Tatiana Stepa. Interpreta cunoscută şi recunoscută drept cea mai bună voce feminină a folkului românesc, „doamna folkului”, a participat la fiecare ediţie a festivalului de la Târgu-Jiu. De anul trecut, însă, din cauza aripilor care i-au crescut şi care au purtat-o, în zbor, spre o altă lume, nu a mai venit la Festivalul „Poarta Sărutului”. Anul trecut a fost prezentă printr-un moment pe care toţi iubitorii de folk şi colegii de breaslă i l-au dedicat. Anul acesta, însă, şi-a trimis, de sus, la Târgu-Jiu, cel mai drag mesager, pe fiul său. Acesta a venit împreună cu un film omagial cu şi despre Tatiana Stepa. De asemenea, fotografia interpretei a tronat pe scenă, sub ea fiind aprinsă o lumânare. Evenimentul a fost încheiat printr-o serie de recitaluri care au ţintuit de scaun spectatorii vrăjiţi de folkiştii Mircea Vintilă, Cristi Buică, Dinu Olăraşu, Magda Puşcaş şi mulţi alţii.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here