Triplă celebrare în Piaţa Prefecturii

340

 

9 mai facuta de mineManifestările dedicate Zilei Europei, a Independenţei de Stat a României şi a Zilei Victoriei Naţiunilor Unite

au debutat ieri dimineaţă, în Piaţa Prefecturii, sub stricta atenţie a jandarmilor şi poliţiştilor gorjeni.

Fanfara „Armonia” a deschis ziua de 9 Mai şi evenimentele dimineţii de ieri, întâmpinând oficialităţile locale şi judeţene şi prezentând onorurile. După intonarea Imnului României şi al Europei, reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu, ai Consiliului Judeţean (CJ) şi al Prefecturii Gorj au rostit discursuri pentru a marca tripla celebrare. Din păcate, prezenţi nu au fost chiar capii de judeţ, trimiţându-şi însă „adjuncţii”. Astfel, de la eveniment au lipsit Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj, Liviu Andrei, prefectul judeţului, dar şi edilul Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru. Acestuia din urmă i-a fost ţinut locul de către viceprimarul Ioan Româna Bărbuţi, CJ Gorj a fost reprezentat de ce doi vicepreşedinţi, Radu Angheloiu şi Vasile Râbu, iar subprefecţii Horaţiu Gorun şi Marcel Romanescu l-au înlocuit pe Andrei.

Autorităţile s-au informat atent pentru discursuri

9mai facuta de mineReprezentanţii Primăriei, ai Prefecturii şi CJ Gorj au ţinut câte un discurs marcant, fiecare de câteva minute, în care au amintit de istoria neamului românesc, dar şi de importanţa faptului că ţara este membră a Uniunii Europene.

Astfel, Vasile Râbu, a amintit că ziua de 9 mai trebuie să aibă atât pentru români, cât şi pentru gorjeni o triplă semnificaţie: „Într-un moment în care ţara a intrat în ameninţarea Războiului Rece, Franţa şi Germania, împreună cu alte câteva state europene puneau baza unui nou început, puneau baza unui front comun de înţelegere în interesele economice, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. Valorile fundamentale au atras, în cele şase decenii de existenţă, douăzeci şi şapte de ţări care au aderat la UE. Principiul promovat ne îndeamnă să ne păstrăm propriile valori şi tradiţii, să fim mândri de moştenirea culturală a Gorjului, obiceiurile populare transmise din generaţie în generaţie. Suntem oameni liberi într-o naţiune liberă”.

Remember Robert Shumann

Marcel Romanescu, subprefectul de Gorj, a ţinut să amintească în alocuţiunea susţinută ieri despre temeliile Uniunii Europene şi fondatorul care vroia o Europă unită: „Ziua Europei înseamnă astfel ziua cetăţenilor unei Europe unite care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate. Cele 27 de state au demonstrat, pe de o parte, că Europa unită este un proiect realizabil aşa cum l-a dorit Robert Schumann, şi, pe de altă parte, că, în această configuraţie, Europa se prezintă astăzi lumii ca o entitate puternică, competitivă, influentă, cu un spaţiu de siguranţă, bunăstare şi demnitate pentru toţi cetăţenii săi. Celebrăm o uniune care ne aproprie prin valori comune, astăzi suntem deopotrivă români şi europeni uniţi în diversitate”.

Subprefectul judeţului a mai spus că naţiunea noastră începe uşor, uşor să capete o naturaleţe europeană. „Pentru al patrulea an consecutiv, am sărbătorit Ziua Europei ca cetăţeni europeni şi mă bucur să constat faptul că această calitate începe să fie însuşită în mod natural de români. 9 mai este pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte”, a adăugat Romanescu.

Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here